Mühlenbockska huset

Julius Lindström köpte 1857 hörnfastigheten Norra Hamngatan 18 och Östra Hamngatan 30-34 (Brunnsparken/Gustaf Adolfs Torg) som bestod ett stenhus i tre våningar som troligen uppfördes på tidigt 1700-tal. År 1860 köpte han även grannfastigheten. Han lät riva båda husen.

Brunnsparken

Brunnsparken med Wilsonska palatset vid hörnet till vänster. Foto: Aron Jonason.

Istället uppfördes ett nytt hus efter ritningar av stockholmsarkitekten Johan Fredrik Åbom. Det stod färdigt den 13 december 1866  och invigdes med stor supé. År 1881 sålde Lindström huset till John West Wilson. Fastigheten hade då ett taxeringsvärde på 180 000 kronor.

Det ”Lindströmska palatset” blev nu istället ”Wilsonska palatset”. När Wilson avled 1889 ropades huset in på auktion av den tyskfödde frukthandlaren Friedrich Mühlenbock. 

Mühlenbock gjorde övervåningen till privatbostad, därunder fanns kontor och i bottenvåningen fruktaffären med lager. Efter ett par år lät Mühlenbock bygga till en våning och på taket anlades drivbänkar för fruktodling.

Mühlenbockska huset

Mühlenbockska huset

Efter Mühlenbocks död 1905 såldes huset till handelsfirman Heyman & Co., som hade kvar det till 1935. Fastigheten såldes sen till Livförsäkrings AB Thule, som lät riva det och uppföra det hus som finns där idag, Thulehuset.

2 svar på ”Mühlenbockska huset”

  1. Hej,
    Var finns originalet till bilden av Brunnsparken med Wilsonska huset? Jag skulle vilja använda den i en bok om arkitekten J F Åbom. Behöver därför också ett årtal på den.
    Mvh
    Inga Lena Ångström Grandien

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.