Eric Gustaf Lindström

Eric Gustaf LindströmEric Gustaf Lindström, född 1792 i Göteborg, död där 1865, var en svensk köpman och kommunalman. Han var gift med Carolina Johanna Linderoth, (1792-1864), dotter till Johan Peter Lindström och Catharina Maria Boman. Han var son till handlanden i Göteborg Benjamin Lindström och dennes hustru Elisabeth Maria Heling och far till Julius Lindström.

Trotskort skolutbildning kom Eric Gustaf Lindström att bli en framgångsrik handelsman och företagare:

Efter 10 månaders skolundervisning och efter utbildning i handelsämnen hos fadern kom L att under två års tid tjäna i herrar Liedblads cho Sjögrens handelsrörelse som bodbetjänt. Som 16-åring erhöll han tjänst hos handelsmannen Magnus Fiedler i dennes tobakshandel o blev denna firma trogen i 12 år. Vid sin avgång 1820 sägs han ”ha ådagalagt den berömligaste flit, största oförtrutenhet samt sällsynta omtanke uti uträttande av sina göromål”. L erhöll nu burskap som handlande i Gbg o blev delägare i firman Fiedler, Lindström & Co. 15 april 1826 grundade han i kompanjonskap med Johan Reinhold Brattberg (g m L:s syster Susanna Lydia L) tobaks- o snusfabriken o handelsfirman Lindström & Brattberg. Firman inrymdes i fastigheten Kungsgatan 46 (nuv biografen Victoria), ett fastighetskomplex som L inköpt redan 1820. Tobaksfabriken fanns i gårdshuset mot Kyrkogatan, där man även hade en bod för försäljning av snus o tobak. Åt Kungsgatan låg kontor o bostäder, o på gården fanns verkstadslokaler o stora stallbyggnader. Firman kom att under generationer förbli i släktens ägo o utvecklades under L:s ledning till en av de större firmorna inom denna bransch i Gbg. Efter Brattbergs död 1841 var L ensam ägare; 1847 inträdde sonen Bernhard Julius L (L 2) som delägare.

År 1849 utträdde Eric Gustaf Lindström ur firman.

Eric Gustaf Lindström hade uppdrag inom fattigvårdsstyrelsen och medverkade till att fattighuset vid Drottningtorget kom till stånd så att de äldre fastigheterna vid Smedjegatan kunde sluta användas för fattigvård.

Han grundade Willinska skolans slöjdavdelning där fattiga pojkar kunde få yrkesutbildning och han stiftade Pensionsanstalten för ålderstigna tjänstehjon och var till sin död dess ordförande. Han lät även uppföra några av Göteborgs första arbetarbostäder i Haga och medverkade till upprättandet av Räddningsinstitutet på Hisingen och Praktiska hushållsskolan för flickor.

Utöver det var han även ordförande i Göteborgs sparbank och i Willinska fattigfriskolans styrelse samt ledamot av Sahlgrenska sjukhusets direktion. Lindström var representant för Göteborg vid riksdagarna 1844–45 och 1847–48 och vid båda utskottsmedlem. Som riksdagsman tillhörde han det liberala partiet samt var kraftigt verksam för järnvägarnas införande i Sverige.

Advertisements

Ett svar till “Eric Gustaf Lindström”

  1. Pingback: Johan Reinhold Brattberg | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.