Gustaf Tenggren

Gustaf Tenggren

Gustaf Tenggren

Gustaf Adolf Tenggren (1896-1970) föddes i Magra i Västergötland och dog i Dogfish Head, Maine, var en svensk illustratör och animatör, som var ateljéchef hos Disney under skapandet av filmerna Snövit och de sju dvärgarna, Bambi, Fantasia och Pinocchio.

Han var son till Augusta och Aron Tenggren näst yngst av sju syskon i Magra socken. Såväl fadern som farfadern, Johan Teng, försörjde sig som dekorationsmålare och i jakt på arbetstillfällen flyttade familjen 1898 till Göteborg och en enrumsbostad i Gårda.

Efter att fadern emigrerat till Amerika, då pojken bara var två år gammal, tydde sig den unge Gustaf till farfadern och fick en god inblick i målerikonsten. Redan som barn fick han bidra till försörjningen bland annat som lärling hos en litograf. Med hjälp av ett stipendium kunde han tretton år gammal bli elev på Slöjdföreningens skola 1910. Där gick han sedan tills han 1914 fick ett nytt stipendium för att fortsätta studierna på Valands konstskola under tre år.  Han fick uppdrag som tidningsillustratör och målare av teaterkulisser. 1918 fick han ta över den årliga sagosamlingen Bland tomtar och troll där han totalt bidrog med tio årgångar, alltså fler än föregångaren John Bauers åtta. Han var bland annat inspirerad av Arthur Rackham.

Willy Grebst i Vilda Västern. Gjord av Tenggren 1917.

Willy Grebst i Vilda Västern. Gjord av Tenggren 1918.

1918 gifte han sig med Anna Petersson, syster till hans näre vän, serieskaparen Rudolf Petersson (91:an Karlsson). 1920 emigrerade paret Tenggren, vilket några av hans syskon redan gjort, till USA och han inledde efter två år i Cleveland en framgångsrik karriär i New York som tidningstecknare för bland annat Life och tecknare av reklamaffischer och böcker:

Jag anlände till de Förenta Staterna tidigt våren 1920 och slog mig ner i Cleveland. Nu blev det bråda dagar. Jag hade fullt upp med att teckna till The Cleveland Plain Dealer, måla sex affischer i veckan till Keith´s Palace Theatre och göra modeteckningar till ett varuhus, samtidigt som jag arbetade heltid på en illustrationsateljé. Efter två år med detta fullmatade program, var jag redo för en förändring och beslöt att pröva lyckan i New York. I många år hade jag min ateljé i denna storstad. Uppdrag fanns det gott om, och under den här perioden illustrerade jag ett antal barnböcker.

Av allt att döma hade han dock varit i USA tidigare och bland annat gjort ett par teckningar av Willy Andersson Grebst om han inte gjort teckningarna utifrån foton.

Äktenskapet tog dock slut och 1927 gifte han om sig med svenskättade Mollie Fröberg. Under depressionsåren flyttade de båda till en egen farm i Dutchess County i norra New York State och brukade sin jord 1929-1934, innan de återvände till storstaden New York, för att snart därefter bege sig till Hollywood.

1936 anställdes han som Art Director och animationschef för Walt Disney i dennes första långfilm (och världens första animerade långfilm med ljud) Snövit och de sju dvärgarna och flera efterföljande klassiska filmer som Pinocchio, Fantasia och Bambi. Pinocchios skapare, dockmakaren Geppetto, har i filmen många drag som påminner om Gustafs farfar Johan Teng. Det har även sagts att Bambis halkande på isen ska ha hämtats från Tenggrens barndomsupplevelser på sjön Anten. Tenggren arbetade hos Disney fram till 1940, varefter han övergick till att illustrera böcker.

Tenggren var så välkänd som illustratör att han började ge ut en egen bokserie under eget namn, The Tenggren Books, till exempel The Tenggren Tell-It-Again Book, The Tenggren Story Book, Tenggren’s Cowboys and Indians, Tenggren’s Thumbelina, Tenggren’s Jack and the Beanstalk, Tenggren’s Mother Goose. Bland de många barnböcker han illustrerade, bland annat under 20 år för The Golden Press, finns USA:s mest sålda illustrerade barnbok någonsin, The Poky Little Puppy. Boken gavs ut i Sverige under titeln Den nyfikna hundvalpen och ingick i FIB:s gyllene bok-serie. I de många illustrationerna av sagoböcker kan man ofta se svenska föremål som kurbitsmålade moraklockor i bakgrunden.

Gustaf Tenggren återvände aldrig till Sverige, men samlade på sig en stor mängd svenska antika föremål, som han testamenterade till Dalarnas museum i Falun, där de utgör en egen avdelning. Efter hans död donerade hans änka hans teckningar med mera till University of Minnesota. Hon dog 1982.

Den amerikanske popkonstnären Jim Dine har skapat en bronsstaty, Walking to Borås, vilken föreställer Pinocchio så som Gustaf Tenggren en gång gestaltade honom. Den invigdes den 16 maj 2008 i Borås.

I november 2014 utkom den svenska biografin Gustaf Tenggren – En biografi.

Ett svar på ”Gustaf Tenggren”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.