Willy Andersson Grebst

Willy Grebst på café i USA. Teckning av Gustaf Adolf Tenggren.
Willy Grebst på café (sannolikt i USA). Teckning av Gustaf Adolf Tenggren 1917.

William (Willy) Daniel August Grebst, född i november 1875 i Göteborg, död där 16 september 1920, var en svensk författare och tidningsman. Han skrev ofta under pseudonymen Billy Buss. Han var son till konsuln Axel Olof Andersson och Clara Seelig samt halvbror till konsul Harald Grebst och Sylva Teodora Grebst. Eventuellt hade Willy Grebst en fru och en dotter i USA, där han tycks ha tillbringat mycket tid i likhet med brodern, även om det mesta tyder på att han var homosexuell.

Han utgav ett stort antal sensationsromaner och reseskildringar, som ofta anknöt till samtida händelser och problem. Han skildrade som följetong Titanics undergång och Jordbävningen i Messina 1908 i takt med att nyhetstelegrammen strömmade in. Diktsamlingen Röda nätter har betecknats som ett pornografiskt ädelpekoral. Men han skildrade även sociala problem, exempelvis i romanen Grängesberg.

Han startade 1912 den antibrittiska och antisemitiska sensationstidningen Vidi, som såldes i lösnummer på lördagarna. En slags dåtida motsvarighet till de hatiska högerextrema nättidskrifter som finns idag. Den övertogs vid Grebst död 1920 av Barthold Lundén som var ordförande i Antisemitiska sällskapet i Göteborg

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Advertisements

2 Replies to “Willy Andersson Grebst”

  1. Pingback: Barthold Lundén | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Harald Grebst | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.