Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Villa Dalfrid

Villa Dalfrid som ligger i Kofferdalen i Skintebo i Askim uppfördes 1904–07 för konsuln Harald Grebst och hans familj. Arkitekt var Gustav Elliot. Säröbanan, byggd 1903, som gav välbärgade göteborgare möjlighet, att bygga havsnära sommarvillor på pendelavstånd från stadskärnan. Både exteriört och interiört är villan utformad i typisk svensk jugendstil. Villan utgör ett för göteborgsområdet sällsynt exempel på en väl utarbetad högborgerlig hemmiljö från sekelskiftet 1800/1900. Interiören är synnerligen väl bibehållen med såväl möbler som textilier från byggnadstiden.

Villa Dalfrid

Villa Dalfrid. Bild: Lena Emanuelsson – Länsstyrelsen Västra Götaland

Utvändigt bär huset spår av schweizerstil och tidiga drag av nationalromantik, som slog igenom stort några år senare. Det är dock inte fasaden utan interiören, som är det mest märkvärdiga med villan. Inredare var Alf Wallander, pionjär inom den svenska jugendstilen kring år 1900. Wallander specialritade allt i huset, från möbler och ljuskronor i taket till kopparbeslag och väggmålningar. Det mesta av hans i dag k-märkta inredning har fått vara orörd sedan 1907.

Harald Grebst tvingades av ekonomiska skäl sälja villan redan 1909. Inför denna försäljning skrev han en omfattande beskrivning av villan. Köpare av villan var Louis Stankewitz. som med hustrun Clara ägde stallet till sin död 1929. Fru Stankewitz var sen ensam ägare och bodde där under andra världskriget året om i sällskap med svägerskan Margareta Witte. Villan ärvdes senare av släkten Witte. På 1950-talet och 1960-talet tycks villan i huvudsak stått tom och förföll alltmer. 1976 köptes den till slut av arkitekten Rolf Karlsson och hans fru Britt Karlsson. De lät renovera och rusta upp villan. 2007 köptes huset av familjen Saldh och 2013 såldes det igen.

Advertisements

Kommentera