Processen mot konsul Grebst

Del 2 av 13 i serien Historiska brott

Konsul Harald Grebst greps och häktades i England år 1916 för spioneri, förräderi och stämplingar mot Englands säkerhet. Hans företag Andersson & Lindberg hade samma år svartlistats av britterna för att de handlat med fienden. Enligt det brittiska myndigheterna var det hans innehav av ett sjökort över farvattnen kring Kirkwall och Orkneyöarna. Han greps den 1 oktober 1916 när han på en resa till USA angjorde Kirkwall. Även hans koppling till tidskriften Vidi betraktades på denna tid som misstänkt då det var en uttalat antisemitisk och antibrittisk tidskrift. Denna tidskrift gavs ut av brodern William (Willy) Andersson Grebst (1875-1920).

Som vittnen i målet hördes 4 göteborgare, konsul Holger Holm, fröken B. Grebst, kontorschefen D. Nilsson och t. redaktör O. Eländer, att avresa till London för att höras som vittnen i målet.

Konsul Grebst friades från anklagelserna för spioneri, förräderi och stämplingar mot Englands säkerhet. Däremot dömdes han för överträdelse av vissa polisiära och administrativa förordningar till 21 dagars fängelse. Omedelbart efter frigivandet den 13 januari 1917 fortsatte han tillsammans med sin fru den genom de engelska myndigheternas ingripande avbrutna resan till USA.

Källa: Tidningen Kalmar 1917

Serienavigation<< Miljonsvindeln i GöteborgMordet på Styrbjörn Colliander >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.