Harald Grebst

Axel Harald Grebst föddes 1876 i Göteborg och dog 1927 i Paris som son till konsul A.O. Andersson och Clara Seelig. Han var bror till författaren och skriftställaren Willy Andersson Grebst. Efternamnet Grebst tycks han ha tagit efter sin mor eller sin första fru. Han var i sitt första äktenskap gift med Wally Amalia Grebst (1871-1942) som var dotter till Bernhard Theodor Grebst och Anna Mary Bolton. Detta var hennes andra gifte. Hon hade tidigare varit gift med Edvard Georg Klatzo och gifte senare om sig med Carl Gustaf von Otter efter att skiljt sig från Harald Grebst år 1923. Harald Grebst gifte om sig med Stina Nordström (1897-1927).

Harald Grebst och Wally Amalia Grebst fick två barn, dottern Menja Grebst och sonen Lars Olof Grebst som efter att han utvandrat till Australien bytte namn till Hans Erikson.

Vid faderns död övertog han dennes andel i firman Andersson & Lindberg. Han drev också Transatlantiska Handelskompaniet och Anglo-Amerikanska Importfirman samt representerade AEG i Sverige. Var dessutom konsul för Costa Rica och kanske också för Kuba (bägge uppgifterna finns i olika källor). Han var också en av de som grundade Göteborgs frivilliga motorbåtsflottilj.

År 1904 beställde han bygget av ett nytt hus i Kofferdalen i Askim. Huset som kallas Villa Dalfrid stod klar år 1906. Arkitekt var Gustaf Elliot och byggmästare Herman Dähn (firma J. Dähn). På grund av ekonomiska problem sålde han villan redan 1909 tillsammans med en stor del av sin övriga egendom.

Grebst var också den förste som importerade en elektrisk bil till Göteborg. 1904 importerade hen an bil byggd i Frankrike med två batterier, ett vid vardera framhjulet. Bilen kunde köra 7 mil mellan laddningarna med en hastighet på 20-25 km/t. Topphastigheten var 35 km/t.

1916 greps han och ställdes inför rätta i Storbritannien för spioneri. Han frikändes dock för detta, men dömdes för mindre lagbrott till en kort tid i fängelse.

1923 gifte han om sig med Stina Nordström. Paret flyttade efter nåt eller några år till Paris där han 1927 sköt ihjäl sin fru och sedan också tog sitt eget liv.

Advertisements

6 svar till “Harald Grebst”

  1. Pingback: Villa Dalfrid | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Willy Andersson Grebst | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Andersson & Lindberg | Det gamla Göteborg

  4. Pingback: Processen mot konsul Grebst | Det gamla Göteborg

  5. Som släkting till Harald Grebs måste jag framhålla att hans mamma hette Clara Seelig o han var bror och inte halvbror med Willy Grebst. Dessutom var de även bröder till Dagmar Andersson gift Waldner. Dessa tre var halvsyskon med Sylvia Teodora Grebst gift Cronhielm.

    • Tack så mycket. Wikipedia har hennes namn som Jenny Seelig. Ändrar till det korrekta.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.