Billdals gård

När Billdals gård bebyggdes för första gången är oklart men det verkar som att gården har anor från 1500-talet genom Billdals Västergård och Billdals Östergård. Egendomens första kända ägare är familjen Prytz som nämns år 1663.

År 1862 köpte James Robertson Dickson både Västergården och Östergården. Någon gång under 1860-talet revs en äldre mangårdsbyggnad och ersattes av en ny uppförd något längre söderut. Byggmästare var August Krüger men vilken arkitekt som ritat är egentligen inte känt. Johan August Westerberg anges dock oftast som arkitekt. Han arbetade på den tiden hos Krüger.  W. A. Boulnois, en arkitekt från London nämns dock ibland i sammanhanget. Han ritade bland annat James Jameson Dicksons Villa Överås i Örgryte och Oscar Dicksons villa vid Heden (Dicksonska palatset).

I och med inköpet av Billdals egendom påbörjades James R Dicksons byggnation av en ståtlig sommarvilla. Dickson förblev ogift och i hans testamente angavs tydligt att egendomen skulle säljas. Billdals gård inköptes år 1873 av A. Krüger tillsammans med några andra som han dock snart köpte ut för att stå som ensam ägare fram till sin död 1890.

Billdals gård

Billdals gård i början av 1900-talet

Näste ägare blev Charles Felix Lindberg. Lindberg bodde året runt på gården och ägde den fram till sin död år 1909 då han följdes av Gustav Werner som ägare. Werner lade ner stora summor på gården, utökade landarealen, moderniserade och uppförde nya byggnader som t ex tvättstuga, arbetarbostäder och växthus.

Vid Gustav Werners död förvaltades gården av dödsboet. I huset bodde sommartid Werners gamla ogifta systrar Maria och Hilda Werner samt efter deras död andra släktingar. Göteborgs kommun köpte Billdals gård år 1963.  I samband med övertagandet upprättades ett hyreskontrakt där den dåvarande hyresgästen fru Brita Norling gavs hyresrätt fram till sin död som inträffade för lite mer än 10 år sen. Sen dess har huset stått tomt och förfallit allt mer.

En stor del av marken är idag utarrenderad till Billdals ridklubb som också arrenderar flera av ekonomibyggnaderna. Huvudbyggnaden förvaltas formellt av Kulturfastigheter AB (Higab) men står idag outnyttjad.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Charles Felix Lindberg | Det gamla Göteborg