Oscar Kjellberg

Oscar KjellbergOscar Kjellberg, föddes 21 sept 1870 i Arvika landsförsamling och dog 5 juli 1931 i Göteborg. Föräldrar var järnvägsbyggaren i engelsk tjänst Johannes Nilsson och  Karolina Olsdtr. Han var från 1906 gift med  Wendela Charlotta Hollstein, född 31 jan 1875 i Flöda, Södermanland och död 13 mars 1961 i Alingsås, dotter till bleckslagaren Carl Alfred H och Hedvig Malmquist samt senare omgift Appelberg.

Efter skolan reste den sextonårige Oscar Kjellberg till Kristinehamn och jobbade som lärling vid Kristinehamns Mekaniska Verkstad, som byggde ånglok och fartygsmotorer. Strax före sin tjugonde födelsedag drog han till sjöss för att tjäna pengar och skaffa praktisk erfarenhet av fartygsmaskiner.

Han utbildade sig sedan till maskinchef vid Sjöfartsskolan i Malmö och arbetade på ett flertal svenska, ryska och norska fartyg innan han blev anställd på Hallands Ångbåts AB. Under åren runt sekelskiftet praktiserade han hos de största och modernaste ångmaskintillverkarna i Europa, Fretzner och Ottenser Eisenwerk.

I Bremen tog han skeppsingenjörsexamen innan han for till Sjöfartsskolan i Göteborg och utbildade sig till elektroingenjör.

Ljusbågssvetsning hade uppfunnits redan 1885 av den ryske ingenjören Benardos och gick ut på att i den elektriska ljusbågen göra svetstråden till den ena polen och godset (arbetsstycket) till den andra. Idén hade utvecklats av många, särskilt Slavianov 1892, och bland annat utprovats i Tyskland men inte gett några bara resultat. Fogens hållfasthet blev sämre än materialets.

För att lösa problemet med elsvetsningen hyrde Oscar Kjellberg en liten lokal vid Stigbergskajen och började experimentverksamhet med en medhjälpare, K F Nilsson. Kjellberg kom slutligen på att genom att klä elektroden med ett kemiskt preparat, kunde svestfogen skyddas mot luftens uttunnande inverkan. Kjellbergs metod gjorde elektrisk ljusbågssvetsning praktiskt användbar. Hugo Hammar på Lindholmens Varvinsåg fördelarna för varvsindustrin och  förmådde styrelsen för Lindholmens verkstad att finansiera ett bolag för exploatering av metoden. 12 sept 1904 konstituerades Elektriska Svetsnings AB (ESAB).

År 1905 fick Oscar Kjellberg patent på den belagda svetselektroden och två år senare kompletterades det med ytterligare ett patent.

Försäljning av licensrättigheter började i Sverige 1906-07. Men redan 1905 började metoden att tränga utanför landets gränser då patenträttigheterna för hela Norge överläts till en firma i Oslo. 1906 följde Finland, 1907 Danmark, 1909 Ryssland, 1910 Storbritannien med kolonier, 1913 Frankrike med kolonier, 1914 Belgien med kolonier, 1914 Japan, 1921 Tyskland. Därefter fortsatte man med att upprätta generalagenturer i olika länder som Nederländerna, Polen och Brasilien.

Oscar Kjellberg var från start VD i det nya företaget vilket han förblev till 1931 då han dog. Först efter hans död slog hans svetsmetod egentligen igenom.

Advertisements

Ett svar till “Oscar Kjellberg”

  1. Pingback: ESAB | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.