ESAB

ESAB AB (urspr. Elektriska Svetsnings AB), är ett svenskt industriföretag grundat av den belagda svetselektrodens uppfinnare Oscar Kjellberg tillsammans med Hugo Hammar som då var på Lindholmens Varv. Lindholmens Varv stod för huvuddelen av startkapitalet. Året innan starten av företaget började Oscar Kjellberg experimentera med svetsning i en liten verkstad på Stigbergskajen. Efter lyckade försök utrustades ett verkstadsfartyg, ESAB 1, för svetsning ombord på båtar och utgjorde första tiden firmans egentliga verkstad. Även elektroderna framställdes ombord på ett rent hantverksmässigt sätt. Snart behövdes flera sådana båtar och efter en tid hyrdes en maskinverkstad av Qvillebäckens gjuteri- & mek verkstad på Hisingen, som lämpligt nog tillverkade ångpannor, elektriska maskiner m m.

1915 fick bolaget mer permanenta lokaler på Marieholm, vid Säveåns mynning i Göta Älv. Den verkstaden utvecklades till ett eget betydande företag som blev dotterbolaget AB Elektrosvets. ESAB avvecklade sina intressen i företaget 1944. Det bytte senare namn, först till AB Svetsmekano och senare till AB Pullmax.

Den allra första helsvetsade båten byggdes av ESAB själva och fick namnet ESAB IV. Båten användes som verkstadsfartyg, liksom sina tre föregångare. ESAB IV finns fortfarande kvar i Göteborg där den ligger ankrad i det flytande skeppsmuseet, Maritiman.

På 1920-talet började Esab tillverka alltmer avancerade svetsaggregat med transformatorer, generatorer och omformare. Till en början var det tänkt att Asea skulle tillverka utrustningen åt Esab, men förhandlingarna gick i stå och företaget startade egen tillverkning i Tyskland.

Försäljning av licensrättigheter började i Sverige 1906-07. Men redan 1905 började metoden att tränga utanför landets gränser då patenträttigheterna för hela Norge överläts till en firma i Oslo. 1906 följde Finland, 1907 Danmark, 1909 Ryssland, 1910 Storbritannien med kolonier, 1913 Frankrike med kolonier, 1914 Belgien med kolonier, 1914 Japan, 1921 Tyskland. Därefter fortsatte man med att upprätta generalagenturer i olika länder som Nederländerna, Polen och Brasilien.

Tillverkningen av svetsmaterial flyttade i slutet av 1930-talet till en fastighet på Herkulesgatan på Hisingen. Även huvudkontoret flyttade till Lundby på Hisingen.

Under andra världskriget hamnade ESAB i blåsväder då fabrikerna i Tyskland tillverkade krigsmateriel åt nazisterna med hjälp av hundratals slavarbetare från tyska fångläger. I de ockuperade länderna gick det därför rätt dåligt för ESAB, som bojkottades för sin koppling till nazi-Tyskland. I Danmark sprängdes en fabrik vid ett bombsabotage och i Norge mördades en av Esab styrelsemedlemmar.

Från starten till 1931 var Oscar Kjellberg VD i företaget. Han efterträddes av Walter Edström som var VD till 1956. 1956 efterträddes han som chef av sonen Göran Edström var VD till 1970.

Företaget kontrollerades länge av familjen Wallenberg via ASEA AB. I september 1965, blev ASEA majoritetsägare i ESAB.

1970 blev Åke Ahlström VD efter att familjen Edström i två generationer och nästan 40 år innehaft denna post. Därefter var först Lars-Erik Andersson (1994-1995)
och sedan Per Svantesson (1995-1999) VD:ar för företaget.

1989 genomfördes en fusion av flera ledande svetsföretag i världen, Alloy Rods Corporation, L-TEC Welding & Cutting Systems, All-State Welding Products, ESAB Automation och ESAB Svetsprodukter. Det sammanslagna företaget behöll namnet ESAB. Tillsammans har dessa företag mer än 300 års erfarenhet av utrustning och tillsatsmaterial för svetsning och har lanserat många innovativa produkter och svetsmetoder, inklusive rostfria elektroder och lågväteelektroder för manuell svetsning, såväl som pulverbågsvetsning, TIG-svetsning och MIG-svetsning. 1994 köptes det nya ESAB upp av brittiska Charter PLC.

1989 flyttades också tillverkningen av elektroder på Herkulesgatan till ESAB:s fabrik i Perstorp. Fram till 2007 hade ESAB även tillverkning av tillsatsmaterial för svetsning på Herkulesgatan. Det var den sista tillverkning som företag hade i staden.

Hösten 2009 beslutades att nästan all utveckling av svetsmaskiner skulle flyttas från Laxå till Göteborg.

ESAB är än idag en mycket stor tillverkare av elektroder och svetsutrustning med totalt 8 700 anställda i hela världen. I Sverige finns 650 anställda i Göteborg, Laxå, Perstorp och Hägersten i Stockholm (IMO AB). I januari 2012 sålde Charter företaget till amerikanska Colfax Corporation. ESAB har idag sitt huvudkontor i den byggnad som en gång var huvudkontor för AB Götaverken.

ESAB:s huvudkontor

ESAB:s huvudkontor i Lundbyvass, tidigare Götaverkens huvudkontor. Bild: Wikipedia

2 svar på ”ESAB”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.