Brita Broström och dråpet på Sten Ekdahl

Brita Broström föddes 1909 och dog 1972. Hon var en äldre syster till Dan-Axel Broström. Som ung vuxen tycks hon ha varit deprimerad då hon våren 1929 hade en sjuksköterska boende i hemmet 37 dygn samt tillbringade 23 dygn på Carlanderska sjukhemmet. Hon fick bland annat solluxbehandling och kvartsljusbehandling vilket är en sorts ljusterapi, enligt Nordisk familjebok från 1924 verksam mot exempelvis neuresteni eller vad vi idag skulle kalla utmattningsdepression. Dessutom fick hon massage och besökte doktor Sven Hedenberg, expert på psykiska och nervösa sjukdomar.

Ett år senare gifte hon sig med marinofficeren Sten Ekdahl. Äktenskapet tyck ha varit lyckligt till en början, men redan efter ett par år började de glida isär. Sten Ekdahl slutade som militär och startade ett företag i byggbranschen tillsammans med några vänner. De fick en son, Ulf Ekdahl, men Sten Ekdahl missbrukade alkohol och kom på olika sätt i konflikt med sin fru som ville skiljas. Han syntes ute på lokal med andra kvinnor.  Sten Ekdahl hotade och misshandlade sin fru upprepade gånger och ska även ha hotat skjuta deras tvåårige son samt försökt att få honom omhändertagen. Misshandeln verkar inte ha lett till några polisanmälningar och istället för att ta hennes parti är det hon som svartmålas i media från den aktuella tiden.

1934 flyttade Sten Ekdahl slutligen ut ur deras gemensamma bostad på Norr Mälarstrand 16 i Stockholm.  Han flyttade in i en egen lägenhet på Djurgårdsslätten 92. Brita Boström bodde kvar.

Brita Ekdahl träffade efter att de flyttat isär en ny man, men förhållandet blev problematiskt då Sten Ekdahl spred en mängd rykten och förtal om den nye mannen. Ekdahl tyckas också ha hotat den nye mannen vid ett möte. En sen kväll då Brita Ekdahl besökte sin man i dennes hem för att få honom att sluta med ryktesspridningen kring hennes nye man hamnade de i en häftig dispyt, som slutade med att Sten Ekdahl tog fram sin tjänstepistol  och flera gånger hotade att döda henne ringde han den andre mannen och bad om ursäkt. En stund senare gav han pistolen till Brita Broström med uppmaningen att trycka av, varvid hon sköt honom i bröstet så att han dog.

Brita Ekdahl ringde själv efter polisen och en läkare, professor Hjalmar Casserman som bodde på Djurgården och var kung Gustav V:s livmedikus. Sten Ekdahl avled av skottskadorna efter att han förts till sjukhus. Polisen hade svårt att förhöra Brita Ekdahl då hon var i dålig psykiskt skick efter händelsen. Hon undersöktes av psykiatriker men hela undersökningen hemligstämplades

I rapporteringen om mordet hävdade Ekdahls advokat att denne visat ”mycket stor hänsyn mot sin maka” under sin livstid, och media tog entydigt ställning för Ekdahl. Hon hamnade i fängelse, men accepterades in i familjen vid frisläppandet. Fängelsestraffet var förvånansvärt kort, bara några månader så det verkar som om domstolen i motsats till media tog hänsyn till att maken misshandlat och hotat henne samt spridit rykten om henne.

Brita Broström gifte om sig och skilde sig flera gånger, först med Kåre By, sedan Robert Jensen och sist Harry Keiller (som innan dess varit gift med hennes mors halvsyster Kerstin Mark).

Andra källor: Algot Mattsson, En dynastis uppgång och fall, 1984.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.