Hökälla

Del 4 av 8 i serien Gods och gårdar i Bohuslän

Ska ursprungligen ha gått under namnet Hauga Kelda, källan vid högarna, vilket omnämns första gången 1388 i biskop Eysteins jordebok. Vid den aktuella källan växte det upp en stormansgård. Den förste kände ägare är Hans Torgersson Bruhn som dog 1641. Hans ättling Jörgen Classon Bruhn sålde gården år 1650 till Hans Fransson (Hans Frensén). Hövitsmannen på Bohus fästning, Börje Nilsson Drakenberg, blev 1666 innehavare av gården genom köp. Nu blev det en frälsegård och säteri och namnet ändrades till Hökälla.

Gården togs tillbaka av kronan i reduktionen varefter den såldes vidare till Malcolm Hamilton af Hageby, överste vid Elfsborgs regemente. Han dog 1699, men innan dess övergick gården i Rutger von Aschebergs ägo. Därefter ärvdes gården av hans son Christian Ludvig von Ascheberg. 1910 köps den av Carl Gustaf Kruuse af  Verchou och dennes fru Anna Sinclair. 1741 togs Hökälla över av deras svärson Jacob Ludvig von Saltza. Gården förblev i familjen von Saltzas ägo intill 1884 då den såldes till Gustaf Mauritz Wennberg och därefter ärvdes av Gustaf Magnus Wennberg för att 1902 köpas av grosshandlare Anders Gustaf Friedländer. Han ägde gården fram till 1919 då han sålde den men donerade hela inredningen till Röhsska Konstslöjdmuseet.

Ägare från 1920 var Göteborgs stad. som övertog egendomen genom tvångsinlösen från den dåvarande ägaren. Staden vill ha egendomens marker för att bygga ett sjukhus för psykiska sjukdomar. 1930 började Lillhagens sjukhus att byggas.  I samband med byggandet av Lillhagen revs Hökällas mangårdsbyggnad (revs 1933) och flygel (revs 1932). Kvar blev bara vissa ekonomibyggnader. Sjukhuset invigdes 1932 och lades slutligen ner totalt år 2006.

Hökälla

Serienavigation<< Tofta herrgårdBäckebols gård >>
Advertisements

2 svar till “Hökälla”

  1. Pingback: Carl Fredrik von Saltza | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Jakob Ludvig von Saltza | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.