Erik Johansson

Erik JohanssonErik Valdemar Johansson, född 25 juli 1914 i Fogdö församling, Södermanlands län, död 7 juni 2013 i Göteborg,var en svensk arbetarförfattare.

Johansson föddes i ett statarhem i Södermanland. Som tonåring och dräng flyttade Erik med familjen till ett järnbruk på fastlandet. Där började han på sågverk.

Under arbetslösheten på 1930-talet gav sig Erik ut i livet på egen hand och tog tillfälliga påhugg hos bönder och i fabriker. Detta luffarliv längs vägarna tog honom till ett par vinterkurser på en folkhögskola i Småland. Där blev amatörteater en av många höjdpunkter.

I slutet av 1930-talet gick Erik till sjöss, som kökspojk, på Svenska Amerika Liniens kryssningsfartyg M/S Gripsholm. Han mönstrade av för gott i Göteborg. Han var då 32 år gammal och tog anställning på en fabrik där han blev kvar till 1970-talet. 1946 gifte han sig med Svea Augusta Evelina Johansson (1920–2000) och fick barn.

Först efter att han blivit förtidspensionerad debuterade han som författare år 1976 med Fabriksmänniskan. Samma år fick han Eckersteinska litteraturpriset. 1978 utkom Bakom fabriksmurarna. 1981 blev de båda böckerna en teaterpjäs, Tok Alfred av Lennart Hjulström på Folkteatern i Göteborg. Johansson har sammanlagt publicerat tolv böcker.

Avled 2013 i Göteborg, 98 år gammal.

Ett svar på ”Erik Johansson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.