Arvidssons söners båtvarv

Del 13 av 19 i serien Varv

Bröderna Arvidssons båtvarv i Pölsebo fanns 1887-1957. Det tycks ha varit det första egentliga yachtvarvet på västkusten och kallades senare ofta för Arvidssons söners båtvarv. Verksamheten började med att man byggde roddbåtar, kapproddbåtar och kanoter, så småningom även större båtar.

Bröderna Arvidssons varv kring 1900

Bröderna Arvidssons varv kring 1900.

Varvet grundades av Svante Arvidsson (född 1852) men därefter drevs det av bröderna Erik, Anders, Axel, Sven och Karl Arvidsson som alla var födda mellan 1884-1896). Varvet kom med tiden att bygga allt fler livbåtar istället för fritidsbåtar. Varvet lades ner 1957 då Eriksbergs Mekaniska Verkstad ville bygga en ny torrdocka på platsen. Det är den docka som idag är småbåtshamn under den stora bockkranen.

Ingrid i Långedrag efter jungfrufärden över älven från Färjenäs. Dagen var 15 maj 1939.

Arvidssons söners båtvarv

Båtbyggare på Arvidssons söners båtvarv

Året är 1936. På fördäck står varvets elektriker och gör de sista justeringarna innan Jarry ska överlämnas till beställaren, Dir. Heribert Andersson. Platsen är Pölsebo i Göteborgs hamn och det är Bröderna Arvidssons Båtvarv som har stått för byggandet. CeGe är konstruktör. Eriksbergs Mek. Verkstads AB i bakgrunden

Serienavigation<< Arendals båtvarvAbrahamsson & Sons varv >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.