John Laurentz Leffler

Carl Johan (John) Laurentz Leffler var son till Gustaf Leffler (1786—1858) och Dorothea Claesson (1793-1870), ingenjör, metallurg, f. 27 dec. 1825 i Göteborg, d. 2 jan. 1908 i Sheffield. Från 1866 gift med Eliza Elstoff Wilson (1845-1906).

Han ledde 1857 de första försöken i Sverige med bessemermetoden vid det av Pontus Kleman ägda Dormsjö bruk i Garpenberg samt byggde s. å. vid Edskens masugn efter Bessemers ritningar den ugn, som sedermera utvecklades och fullkomnades af G. F. Göransson. Under senare delen af sitt liv var L. verksam i Sheffield som agent för  svenskt järn.

Från John Laurentz Leffler härstammar en brittisk gren av släkten Leffler.

Advertisements

0 Replies to “John Laurentz Leffler”

  1. Pingback: Släkten Leffler | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.