Lars Hansson Liedgren

Lars Hansson Liedgren föddes 1660 och dog 1726 i Göteborg. Han var son till Hans Matsson och i sitt första äktenskap gift med Maria Jönsdotter (-1705) vars systrar var gifta med Hans Wulff och Cornelius Thorsson. De hade barnen Hans Liedgren (1700-40), Ragnila Liedgren och Maria Liedgren (1702-40). I sitt andra äktenskap var han gift med Elisabeth Matthiasdotter Rambeau som tidigare varit gift med Gabriel Wadst och Johan Funke.

Vann burskap som handlande i Göteborg 1689. Löjtnant i borgarskapet här 1701, kapten 1712. Rådman 1717-1719 då han tog avsked. Hans förmögenhet i fastigheter och lösöre uppskattades år 1715 till 27480 daler i silvermynt. Han var då en av stadens allra rikaste personer. När han dog var hans förmögenhet 56 467 daler 11 öre smt. Den bestod bl.a. av hus och gård vid Stora Hamnen mellan krigskommissarie Hohenthal i öster och president Rambeau i norr 5 600 daler (övertogs av sonen Hans). Dessutom 1/2 av säteri rusthållet Jonsered med melioration av laxfiske, i ½ frälsehemman Götebo etc.

Bouppteckningen efter Elisabet Matthiasdotter Rambeau (Liedgren)  28.4.1737 slutar med en behållning av 21 789 daler 7½ öre smt. Bland tillgångarna förekommer huset vid Stora Hamnen ”med i rummen befintliga tapeter” 4 450 daler. Det övertogs av Elisabeth Rambeaus och Lars Hansson Liedgrens son Jacob Liedgren, som var ägare 1745. 7.11.1748 uppbjöds handlanden Jacob Liedgrens fasta egendom bestående av sten- o trähus på Stora Hamngatan till försäljning på offentlig auktion 6 febr. 1749. Han tycks ha gått i konkurs. Jacob Liedgren var gift med Margareta Charlotta Tisell.

Dottern Maria Liedgren var gift med Peter Wennerstierna medan sonen Hans Liedgren var gift med Brita Maria Camitz.

Andra källor: Wilhelm Berg, Göteborgssläkter.

Advertisements

3 svar till “Lars Hansson Liedgren”

  1. Pingback: Hans Liedgren | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Johan Rambeau | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Kvarteret Kronobageriet | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.