Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

William Gibson (V)

William Gibson föddes 1873 och dog 1954. Son till William Gibson (IV) och Ingeborg Kjellberg. Tituleras oftast kommendörkapten William Gibson. Hans bror var skulptören och konsthantverkaren Carl Sidney Gibson. Gift med Aina Isabell Koch och de fick dottern Marianne Gibson (g. Blomberg) och sonen William Gibson som blev målare.

När William Gibson (III) avled 1865, blev bröderna James Gibson och David Gibson disponenter. Under deras tid ombildades företaget 1873 till aktiebolag med firmanamn Jonsered Fabrikers AB. Den ledande ställningen tillföll här efter någon tid William Gibson (IV), vilken i sin tur vid sin död 1917 efterföljdes av kusinen John James (Jimmy) Gibson och av sonen William Gibson som andre direktör.

1923 bestod styrelsen i Jonsered Fabrikers AB av kommendörkapten William Gibson, ordf., bankdirektör George Dickson, revisor John Gibson,  överdirektör Björn Prytz och disponent Ivar Wendt, verkst. dir.

Den siste av släkten Gibson som bebodde Jonsereds herrgård. Han flyttade in 1927 och bodde där till sin död 1954.

Advertisements

2 Responses to William Gibson (V)

  1. […] Gibson, föddes 1909 i Jonsered och dog 1988. Son till kommendörkapten William Gibson. Brorson till skulptören och konsthantverkaren Sidney Gibson. Utbildad i Paris. Han har målat […]

Kommentera