Sidney Gibson

Carl Sidney Gibson föddes 1877 i Jonsered och dog 1959 i Göteborg. Skulptör, konsthantverkare. Son till William Gibson (IV) och Ingeborg Kjellberg.

Var elev vid Konsthögskolan 1896-99 och utbildade sig vidare i London, Paris och Florens. Förutom ett större antal statyetter och byster har Sydney Gibson bland annat utfört Moder och barn i Stockholms stadshus och statyerna Minerva och Mercurius i Svenska Lloyds hus i Stockholm. Hans skulpturer är präglade av fast form och mjukt glidande rörelse. Han har som konsthantverkare bland annat komponerat belysningsarmatur för Stockholms stadshus.

Vidare har han gjort offentliga verks som Nymf, Yngling och Arabesk, porträttbyster, reliefer för Skandinaviska Kreditaktiebolagets hus i Stockholm, gravmonument, samt dekorationsarbeten i m/s Stockholm. Också känd som möbeldesigner och har bl.a. gjort möbler till Stockholms stadshus samt klismosstolarna i Prinsens Galleri. I början av sin yrkesbana ritade Gibson silver. En vas i silver av honom betingade ett pris långt utöver upprop på en auktion hos Bukowski.

Gipsstayett av Sidney Gibson

Gipsstayett av Sidney Gibson

Ett svar på ”Sidney Gibson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.