Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Harry Gibson

David Harry Gibson föddes 1876 i Jonsered och dog 1948 i Venezuela. Son till David Gibson och Ida Charlotta Heckscher. Gift med Ana Dreisbach. De fick fyra barn, Harry Gibson, Jorge Gibson, Juan Gibson och Margarita Gibson.

Utbildade sig till ingenjör på Chalmers, prospekterade efter malm i bl.a Colombia och Venezuela 1916. Blev kvar i de sistnämnda landet som representant för General Electric. Projekterade och deltog i byggandet av ett antal kraftverk.

Startade därefter en egen firma, Harry Gibson e Hijos, som importerade papper, pappersmassa, skogsprodukter med mera från Sverige. Han var också svensk generalkonsul.

Hans son Harry Gibson Jr blev pilot och arbetade bland annat för bolaget Avensa. Han är dock mest känd för att ha flugit kartläggningsflygningar över Amazonas, upptäckt grottor och världens största slukhål:

The epoch of modern expeditions by means of airplane and helicopter support was preceded, in the early sixties, by a number of aerial reconnaissance flights made by such famous jungle pilots as Harry Gibson. Among other important observations, Gibson discovered the caves of Cerro Autana on 8 March 1950 and the spectacular sinkholes on top of Cerro Sarisarinama in Estado Bolivar on 25 November 1961.

Totalt finns det fyra stora slukhål som Harry Gibson Jr upptäckte på Sarisariñama-platån. Det största är Sima Humboldt som har en diameter på 352 meter vid öppningen och 502 meter vid botten. Sima Martel är det näst största. Harry Gibson Jr var också en av grundarna av miljöorganisationen Avepalmas tillsammans med Jesús Hoyos, Javier Sobrevila, Francisco Monaldi och Sven Nehlin.

Ett barnbarn till Harry Gibson Jr, Marelisa Gibson, blev Miss Venezuela år 2009.

Advertisements

One Response to Harry Gibson

  1. […] till den i Venezuela verksamme kraftverksbyggaren generalkonsul David Harry Gibson […]

Kommentera