Jimmy Gibson

Jimmy GibsonJohn James (Jimmy) Gibson, född 26 december 1858 i Göteborg, död 30 oktober 1932 i Ulricehamn, var en svensk politiker och ingenjör. Han var son till James Alexander Gibson och Martina Barclay, ägarna till Gunnebo slott 1854-1870.

Överingenjör vid Jonsered Fabrikers AB från 1881, disponent där 1917—1926, led av AK 09—11, ordförande i styr för Falkenbergs Nya Verkstads AB 17—27, styrelseledamot i SKF, Kaveltorps AB, Billingsfors AB, Långeds AB och Dalslands Kanal AB.

På grund av Gibsons ingående tekniska kunskaper och kännedom om den europeiska textilindustrins produktions- och avsättningsmöjligheter kunde fabriken i Jonsered anpassas till ändrade marknadsförhållanden. Hans framsynthet visade sig bl.a. i livligt intresse för uppfinningen av kullager, som redan 1907 applicerades på bandsågar och hyvelmaskiner, vilka tillverkades vid Jonsered.

Gibson var politiskt verksam som frisinnad och ledamot av riksdagens andra kammare 1909–1911 för Sävedals härads valkrets. I riksdagen tillhörde han frisinnade landsföreningens riksdagsgrupp liberala samlingspartiet. Som riksdagspolitiker engagerade han sig bland annat för obligatorisk sjukförsäkring.

Ett utslag av Gibsons liksom av hans hustrus, Lizzie Wærns kulturradikalism – även inspirerad av vänskapen med Ellen Key – var deras insats för folkbildningen genom bildandet av en föreläsningsförening och ett lånebibliotek vid Jonsered. Han var också en av dem som såg till att Samskolan i Göteborg kom igång.

2 svar på ”Jimmy Gibson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.