James Gibson

James Alexander Gibson föddes 1832 och dog 1902. Var son till William Gibson och Anna Wijk. Gift med Martina Barclay, dotter till John Barclay och Martina Lamberg som ägde Gunnebo efter att ha köpte det år 1837. James Gibson och Martina Barclay hade bland annat sonen John James Gibson (1858-1932), gift med Elizabeth (Lizzie) Waern, och dottern Martina Isabella Gibson (1868-?), gift med Valter Rosenlew (1867-?).

Vintern 1861-62 drog koleran genom Göteborg och John Barclay, Martina Barclay och deras nioårige son William Barclay dog allihop mellan december och mars. Skötseln av Gunnebo övertogs då av den vuxna dottern Martina och hennes man James Gibson.

Paret Gibson övertog Gunnebo år 1864 efter att ha skött det i 3 år. De renoverade slottet och sålde det sedan år 1870 till Johan Gustaf Cavalli.

James Gibson var chef för Jonsereds fabriker från 1865. Under hans ledning ombildades familjeföretaget till AB 1873, Jonsered Fabrikers AB, varvid han utsågs till affärsdisponent. Han var liksom fadern styrelseledamot i Gbgs Sparbank o en av initiativtagarna till Gbgs Köpmansbank 1873. Han var även delägare i Anderstorps Spinneri AB och Kaveltorps AB. Sitt sociala o kommunala intresse visade han bl a som fullmäktig i Gbgs fabriksförening 1866—73, föreståndare för fattighuset 1867—69 o ledamot av direktionen för sjömanshuset i Gbg.

6 svar på ”James Gibson”

  1. Jag letar efter ett porträtt/fotografi av James (Jimmy) Gibson som var god vän med Theodor Adelswärd (finansminister, entreprenör och fideikommissarie) Åtvidaberg. De två var goda vänner och brevväxlade och det vore viktigt att få en bild av Jimmy Gibson i den biografi över Theodor Adelswärd som Anders Johnson nu arbetar med.

      1. Varmt tack för snabbt svar och för dessa uppgifter. Jag fortsätter dock att leta efter ett foto med högre upplösning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.