Hedda Ekman

Föddes 1861 som Hedvig Richert år  som dotter dotter till överste J. G. Richert och Magdalena Richert, född Netzel. Gifte sig 1881 med affärs- och riksdagsmannen Johan E Ekman i Göteborg och började sedan den krönika över familjens liv, Familjen Johan Ekmans krönika, 1914, 1918-23 och 1979, som till slut kom att omfatta fyra delar, den sista postumt utgiven av dottern Birgit Ekman. Självbiografin är utformad nästan som ett familjealbum med foton och berättelser. Ursprungligen var de enbart tänkta för en trängre familjekrets:

Flera av dem har, som Hedda Ekmans (1860–1929) Familjen Johan Ekmans krönika, 1914 och 1918–23, och Hilda Petris (1851–dödsår okänt) Släktanteckningar, 1916, en halvprivat karaktär. Ursprungligen skrivna för en trängre släkt- och familjekrets har de ändå kommit att tryckas, men gått ut i mycket begränsad upplaga. Hedda Ekmans krönika är inte bara intressant genom sin mycket ingående skildring av det tidiga 1900-talets borgerliga familjeliv, utan också genom sin genreblandning. Den är ett mellanting mellan släktannal, borgerligt familjealbum – hon var en framstående fotograf – och självbiografi. Men där detaljrikedomen i skildringen av familjesamvaron är både överflödande och suggestiv, karakteriseras berättelsen om det egna jaget av största knapphet. På ett för många kvinnliga självbiografiker typiskt sätt berättar Hedda Ekman sin egen historia indirekt, genom antydningar och talande tystnader. Något om den kvinnliga självbiografins svårighet att nå offentligheten förtäljer också historien om hennes barn- och ungdomsskildring, som ända fram till slutet av 1880-talet bevarades inom familjen, då den betraktades som ”känslig”. Den unga Hedda blev nämligen, som familjen menade, alltför förtjust i den åldrade diktaren och familjevännen Viktor Rydberg och sändes iväg till ett flickpensionat i Schweiz.

Hedda Ekman var också en framstående fotograf och fotografierna i hennes memoarer avspeglar konstnärligt familjelivet i svensk överklass i början av 1900-talet.

Hon var mor till konsul Carl Ekman (1883-1957), Birgit Ekman och Agnes Ekman. Den sistnämnda var gift med riksdagsmannen och utrikesministern Johannes Hellner medan Birgit Ekman var gift med generalmajor Folke Ramström.

Advertisements

Ett svar till “Hedda Ekman”

  1. Pingback: Familjen Ekman - Ekman & Co | De 15 familjerna

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.