Släkten af Chapman

af Chapman, släkt, härstammande från en arrendator Henrik Chapman i Yorkshire i England, vilken tillhörde en i sitt hemland ännu fortlevande släkt. Hans son Thomas Chapman (f. omkr. 1686 i England, d 1769 i Göteborg) antogs 1715 av Karl XII i Stralsund till kapten i svenska örlogsflottan och blev slutligen holmmajor. Son till honom var v. amiralen Fredric Henric Chapman, vilken adlades af Chapman 13 sept. 1772. Han var den siste av sin ättegren men adopterade med K. tillstånd 24 okt. 1787 sin fosterson Gustaf Adolph Neüendorff, (f. 1771, d 1859). Denne, som slutligen avancerade till överste i armén, överlevdes av en son, översten Carl Edvard af C. (f. 1819, d 1891), vilken slöt den adopterade ättegrenen.

Text från SBL

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.