Göteborgs sparbanks byggnadsfond

Göteborgs sparbanks byggnadsfond bildades  år 1869 för uppförande av bostäder för arbetare. I styrelsen för fonden satt Olof Wijk, Eduard Delblanco och August Kobb. Fonden hade ett nära samarbete med Göteborgs Arbetarebostads AB som grundats av Oscar Ekman och Oscar Dickson. Totalt uppförde fonden 14 hus, varav 10 i Annedal och resten i Brantdala.

Hus som bolaget byggde ligger bland annat på norra delen av Carl Grimbergsgatan och på Muraregatan i Annedal. Dessa  uppfördes 1880-86 efter ritningar av Victor Adler. Lägenheterna hyrdes ut men kunde också köpas in av hyresgästerna. Husen har delvis villakaraktär. De är i 2 våningar med inredd takvåning och karaktäristiska gavelpartier. Fasaderna längs Carl Grimbergsgatan är av rött tegel och präglas av en rik mönstermurning med inslag av gult tegel. Dessa hus finns kvar än idag och ett av husen är i januari 2015 omskrivet som ett av de populärast på bostadssajten Hemnet (fast det är inget ”townhouse” utan ett hus för arbetare som innehöll flera lägenheter).

Muraregatan
Muraregatan

1878 köpte byggnadsfonden upp aktier i Göteborgs Arbetarebostads AB. Banken ´kom därefter att förvalta det bolagets kapital.1910 likviderades detta företag, men redan 1897 placerades alla medel som fanns i sparbankens byggnadsfond i ett nytt åldersdomshem vid Slottsskogen. Detta överlämnades till staden samma år.

Advertisements

Ett svar till “Göteborgs sparbanks byggnadsfond”

  1. Pingback: Göteborgs Arbetarebostads AB | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.