Bakgrund till Advokatfirman Vinge

Nils Axel Vinge kom till Göteborg på ca 1890. Han var född i Hammarlunda, utbildade sig på universitetet i Lund, där han blev fil.dr. l889 och docent i botanik samma år. Han var vik. lektor i Sundsvall 1889-90, adjunkt vid Nya Elementarskolan i Stockholm 1890-91 och därefter kom han som lektor till Göteborgs Högre Latinläroverk 1891. 1890 gifte han sig med Ellen Dubb.

Deras äldste son, Karl Axel föddes 1891. Han gick i Hvidtfeldtska gymnasiet varefter han utbildade sig till jurist vid universitetet i Lund. Gifte sig 1922 med Märta Lagerlöf. Efter avslutade studier Askims, Hisings och Sävedals domsagas häradsrätt. 1917 började han arbeta som advokat på Dr Philip Lemans Advokatbyrå, från början Aron Philipssons advokatbyrå, som utvecklades av Philip Leman under 1890-talet och därmed bytte namn. Byrån var Göteborgs äldsta advokatbyrå, och kanske även Sveriges äldsta. Efter fusioner lever den vidare än idag som den svenska delen av advokatbyrån Linklaters.

År 1926 fann Karl Axel Vinge att han ville bli sin egen och startade Karl Axel Vinges advokatbyrå. KAV-Advokatbyrån gick 1972 samman med Advokatfirman Ramberg och 1981 med Advokatfirman Dahlin till att bli Vinge Ramberg Dahlin.

Den nuvarande Advokatfirman Vinge skapades 1983 genom en sammanslagning av de fyra advokatbyråerna Vinge Ramberg Dahlin i Göteborg och Stockholm, Adolf Öhmans i Stockholm, Olsson & Lidgaard i Helsingborg samt Almgren, Forkman och Liedholm i Malmö. Resultatet blev en advokatbyrå med såväl bredd som spetskompetens och Vinge blev först i Sverige med ett affärsjuridiskt fullserviceerbjudande.

Daniel Vinge/Jakob Kinde

Källor:
Anteckningar från Hans Vinge
Artiklar ur Wikipedia
Nordisk familjebok, Uggleupplagan 21
Göteborgs och Bohus läns porträttgalleri / Första delen : Göteborgs stad
www.vinge.se

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.