Vidkärr

Gård som till en början sannolikt låg på mark tillhörig Torpa by. Därefter ägd av Hospitalet i Nya Lödöse och senare av Hospitalet i Göteborg. 1772 friköptes gården av brukarna varefter den samma år såldes vidare till Lars Quiding. Ägdes av familjen Quiding under större delen av 1800-talet. Lars Quiding ägde också Fräntorp åren 1754-70. Under denna tid utvidgades gården genom en rad köp av mark, däribland hela Torpa by. Hela Vidkärr inklusive Torpa by köptes sent på 1800-talet av Säfveåns AB.

Vidkärr
Vidkärr

Säfveåns AB sålde så småningom, förmodligen 1926, hela Vidkärr inklusive Torpa till Göteborgs stad. På 1950- och 60-talet var herrgården ungdomsgård och idag är det bland annat en förskola i lokalerna.

Vidkärr
Vidkärr idag
Serienavigation<< KålltorpSävenäs >>
Advertisements

2 Replies to “Vidkärr”

  1. Pingback: En guide till Göteborgs stadsdelar - Björkekärr | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: En guide till Göteborgs stadsdelar - Munkebäck, Vidkärr och Sävenäs | Det gamla Göteborg

Kommentera