Kålltorp Övergården

Del 10 av 18 i serien Gårdar i Örgryte

Namnet Kålltorp hittas första gången i en handling från Sävedalens ting, den 22 juni 1416, och skrevs då Kolletorp, senare Koltörp, Kortorp, Kårtorp, Kåltorp med flera stavningar. Ursprunget kan härledas till de två gårdar, Nedergården och Övergården som låg i trakterna av nuvarande Virginsgatan och Nedergårdsgatan, och det torp som ska ha legat i utkanten av byn.

Kålltorp Övergården ägdes 1663 av Gustaf Herman Wrangel på Lärjeholm. 1678 var rådman Hans Jürgenssons arvingar ägare 1703 ägdes den av postinspektören Johan Thelin och biskopinnan Elisabeth Westerman som var hans svärmor som sannolikt fick gården efter en tvist och genom en dom 1696.

1755 inköptes Kålltorp Övergården av Niclas Sahlgren, och strax därefter köpte han Kålltorp Nedergården på auktion efter Wilhelm de Silentz avlidna änka Ingrid.

Kålltorp 1780
Kålltorp 1780

Kålltorp Övergården och halva Kålltorp Nedergården inköptes 1786 av J.F. Bauer på Gubbero och 1809 av källarmästaren Olof Landtman. 1813 övergick den till kronofogden Jacob Grönvall. 1820 inropades Kålltorp på auktion av handels- och politieborgmästaren, lagman P H Ekström.

Mangårdsbyggnaden till Kålltorp Övergården finns kvar än idag. Nedergården låg en gång där Nedergårdsgatan nu finns.

Båda gårdarna sambrukades från 1791 då de helt kom i J.F. Bauers ägo fram till 1904, då Göteborgs stad köpte in gårdarna. 1909 införlivades Kålltorp i Göteborgs stad. På markerna, huvudsakligen på de områden som tillhörde Kålltorp Nedergård anlades Kålltorps sanatorium, senare Renströmska sjukhuset. Åker- och ängsmarker bebyggdes under 1920-40-talet med villor, radhus och hyreshus.

Kålltorps Övergård
Kålltorps Övergård 1920
Kålltorp Övergården 1921
Kålltorp Övergården 1921

Läs mer om Kålltorps historia: Delsjöområdet,

Serienavigation<< Kallebäck NordgårdenKallebäck Mellangården >>
Advertisements

2 svar till “Kålltorp Övergården”

  1. Pingback: En guide till Göteborgs stadsdelar - Olskroken och Bagaregården | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: En guide till Göteborgs stadsdelar ' Kålltorp | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.