Katrinedal

Sockerbruk som uppfördes 1804 av Lazarus Elias Magnus. Det låg på Levgrenska ängen där Ullevi idag står och invid Mölndalsån. Produktionen startade 1809 och pågick till 1849 då fabriken brann ner. Inget nytt sockerbruk uppfördes på marken. Istället uppförde Eduard Magnus, son till Lazarus Elias Magnus, ett större hus på tomten år 1871.

Huset som också kom att kallas Stora Katrinedal var främst en sommarbostad för familjen Magnus och efter det för Pontus Fürstenberg. När denne avled inlöste kommunen fastigheten, som kanske inte var något regelrätt landeri även om så ofta sägs. Huset hyrdes sedan ut av kommunen fram till mitten av 1950-talet. 1956 brändes det ner för att ge plats åt Nya Ullevi.

Bredvid låg en en annan större fastighet, Lilla Katrinedal.

Stora Katrinedal
Stora Katrinedal

Andra källor: CRA Fredberg, Det gamla Göteborg,

Advertisements

2 Replies to “Katrinedal”

  1. Pingback: Lilla Katrinedal | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Lazarus Elias Magnus | Det gamla Göteborg

Kommentera