Felix Neubergh

Felix NeuberghFelix Neubergh (1896-1995) föddes i Göteborg. Han tog examen som handelsstudent vid Göteborgs handelsinstitut och lämnade efter första världskrigets slut Sverige för att söka anställning som bankman i London där han 1919 fick arbete i den nyöppnade filialen till Banco National Ultramarino, Anglo-Portugese Bank:

The origins of the second Anglo-Portuguese Bank lie in the Banco Nacional Ultramarino (BNU). The BNU, which had been founded in Lisbon in 1864, established a branch in London in 1919. Ten years later, BNU incorporated its branch as the Anglo-Portuguese Colonial and Overseas Bank. (That same year BNU also incorporated its Paris branch as Banque Franco-Portugaise d’Outre-Mer.) In 1955 Anglo-Portuguese Colonial and Overseas Bank changed its name to Anglo-Portuguese Bank.

At some point Sir Isaac Wolfson acquired Anglo-Portuguese. In 1975 Norwich Union acquired the bank and two years later the name changed again, this time to AP Bank. In 1984 Riggs National Bank, of Washington, DC, purchased AP Bank, which became Riggs AP bank in 1987, and then Riggs Bank Europe. In 2004 PNC acquired Riggs, which PNC liquidated the next year.

The Anglo-Portuguese Bank operated in Brazil, Mozambique, India (Goa), Macao, Timor, Cape Verde, Guinea, S.Tome and Principe. As part of BNU, the branch issued banknotes

I Anglo-Portuguese Bank gjorde han en enastående karriär som utmynnade i uppdrag både som verkställande direktör och styrelseordförande. Han var under 1940-talet finansiell rådgivare till den brittiska regeringen. Som medlem och periodvis ordförande i The Foreign Bank Association medverkade han på olika sätt för att underlätta för svenska företag att etablera sig på världsmarknaden.

Han gifte sig med engelskan Bertha och blev bofast i England men bevarade hela livet sitt svenska medborgarskap och kärleken till Göteborg.

Av sin betydande förmögenhet donerade han och hustrun Bertha medel till åtskilliga välgörande ändamål i Göteborg. Bland annat för uppfostran och utbildning av barn och ungdom, för vård av sjuka och gamla samt forskning vars syfte skall vara att förbättra den åldrande människans fysiska livskvalitet. Felix Neubergh blev nästan 100 år och avled i december 1995. Tillgångarna i de 5 stiftelser som grundades av Felix Neubergh och hans fru är idag ungefär 23 miljoner kronor.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.