Bankirfirmor i Göteborg

Förutom i Stockholms fanns det och finns det också bankirfirmor i Göteborg. En mer sentida bankirfirma i Göteborg, Dickson, har jag redan skrivit om. Efter förändringarna i lagstiftningen 1918 var dessa företag i huvudsak fondkommissionärer, dvs företag som handlade med aktier. Två bankirfirmor i Göteborg var Bankirfirman Thenberg & Kinde som grundades 1913 av Johan Kinde och Nils Thenberg samt Bankirfirman Willgodt Kullgren AB som grundades redan 1882. Lite märkligt med båda dessa företag är att de existerar än idag. Det finns dessutom ett samband mellan dem.

Bankirfirman Thenberg & Kinde grundades alltså av Johan Olof Jacobson Kinde (1881-1975) tillsammans med Nils Thenberg år 1913. Redan från början var det en firma som huvudsakligen sysslade med värdepappershandel.

Nils ThenbergUlf Palmkvist blev sedermera ägare av firman men sålde 1971 till Carl-Magnus Kindal och Carl-Hugo Schéle. 1973 blev Carl-Magnus Kindal ensam ägare. Thenberg & Kinde börsnoterades år 2007 och bytte namn till bara Thenberg år 2011. 2007 var också ett av de sista riktigt bra åren för företaget:

Bolaget sysslar med premieobligationshandel, värdepappersförmedling samt kapitalförvaltning. Senast det gick riktigt bra för Thenberg & Kinde var 2007. Då landade vinsten på 12 miljoner kronor enbart under det första halvåret. Men därefter har det gått minst sagt trögt. Och så gäller även för 2010. Även om den totala förlusten minskade något från 6,8 miljoner kronor 2009 till 2,9 miljoner kronor året efter.

Enligt företagets vd Carl-Magnus Kindahl finns en rad förklaringar till att bolaget fortsätter att göra förlust. En sådan är att det har blivit färre nyemissioner efter börsraset 2008. En ytterligare är köpet av fondbolaget Bergsgård & Pettersson 2007:

– De är duktiga killar, men det var inte precis rätt tajming att köpa ett fondbolag om man säger så, säger Carl-Magnus Kindahl.

Thenberg & Kinde har gjort sig av med Bergsgård & Pettersson under 2010 för att kunna minska sina förluster:

– Jag vill inte tala om vad vi köpte eller sålde bolaget för, men så mycket kan jag väl ända säga att det rör sig om en förlust på 2-3 miljoner kronor, säger Carl-Magnus Kindahl.

Idag kontrolleras bolaget av familjen Hedin och Claes-Göran Nilsson. Patrik Soko är VD och i styrelsen sitter Claes-Göran Nilsson, Christer Elander, Anders Hedin, Carl-Magnus Kindal, Jan Littborn, Uwe Löffler och Per Thorén som ordinarie medan Jan Alkmark är suppleant.

Carl-Magnus Kindal är idag istället huvudägare i Bankirfirman Willgodt Kullgren vars moderbolag är Bankirfirman Willgodt Kullgren KB. I styrelsen för Willgodt Kullgren Förvaltning AB och Bankirfirman Willgodt Kullgren AB sitter Carl-Magnus Kindal och Kristina Kindal. Willgodt Kullgren tycks inte ha någon större verksamhet och har en rad år gått med förlust. Företagets hemsida saknar också all form av egentlig information.

Bankirfirman Willgodt Kullgren grundades av stadmäklaren Willgodt Kullgren, sonson till grosshandlaren Carl August Kullgren (1793-1851) och hans fru Urika f. Hedrén i Uddevalla. CA Kullgren grundade vad som sen blev Bohusläns största stenföretag som efter hans död under många år drevs under namnet CA Kullgrens Enka av hans änka tillsammans med sonen Ivar Kullgren.

Thenberg & Kinde var på olika sätt inblandade i emissioner i det senare konkursade flygbolaget Fly Me kring mitten av 2000-talet:

Den göteborgska mäklarfirman Thenberg & Kinde, med anor tillbaka till 1913, har varit ansvarig för den under hösten så omtvistade nyemissionen i Fly Me. På Fly Mes prospekt står Thenberg & Kindes logotyp längst ned till vänster.

Thenberg & Kindes vd Carl Magnus Kindahl anser dock inte att mäklarfirman varit en rådgivare till Fly Me.

– Vi har arbetat med Fly Me och det har fungerat bra från vår sida. Men vi har inte varit finansiell eller juridisk rådgivare. Däremot har vi varit emissionsinstitut. Vi har inte skrivit prospektet. Vi har tagit emot anmälningssedlar och vi har skrivit ut avräkningsnotor samt att vi sett till att de som har betalt också fått de aktier som de har betalt för, säger han och fortsätter.

– Vi har bara varit rådgivare när det rör det administrativa.

Historiskt finns det dock band mellan Thenberg & Kinde och Fly Me. Vid tidigare emissioner har mäklarfirman byggt såväl prospekt som hjälpt till med att finna emissionsgaranter.

Varför hanterades det här inte av er även denna gång?
– De kan ha haft andra rådgivare. De har ju arbetat med Setterwalls advokatbyrå. Ordförande Björn Olegård är ju gammal auktoriserad revisor. Dessutom är ju Staffan Edh advokat så de har ju goda kunskaper själva.

Mer: RT1, 2, 3, 4, 5,

Serienavigation<< Investment AB Skansen LejonetBankirfirman Dickson >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.