Ernst Rosén – en av de stora fastighetsägarna

Del 2 av 9 i serien Bygg- och fastighetsbolag

Ernst Rosén har varit aktuella i samband med flera kontroversiella renoveringar eller uteblivna renoveringar av fastigheter. Dels i samband med en husockupation i Lorensberg. En av de stora patriciervillorna i området, som länge stått tom och sett ut som om den skulle renoveras ockuperades. Ägare var då Ernst Rosén AB. Det andra fallet gällde turisthotellet på Marstrand har man hamnade i en liknande situation. Man hade tänkt att bygga lägenheter, men får inte. Under tiden förfaller husen.

Det påminner på så sätt om 1960- och 1970-talen, då det fanns mängder med tomma lägenheter och hus i Göteborg som ägarna lät förfalla. Både när det var privata ägare innan kommunens dedicerade misskötselbolag Fastighets AB Göta Lejon tog över och när detta bolag tagit över. Ofta fick hus förfalla så mycket att de inte gick att reparera. Eller så brann de av någon mystisk anledning ner. Just den tid som detta begav sig var det också den tid som miljonprogrammet byggdes och Ernst Rosén växte till och blev en av Göteborgs större fastighetsägare.

Byggnadsfirman Ernst Rosén bildades 1952 av just Ernst Rosén förstås och var sedan en stor byggare i Göteborg under hela tiden fram till slutet på 1970-talet. Därefter avvecklades byggverksamheten och företaget blev en fastighetsägare och -förvaltare. 1989 köpte man dock in ett byggföretag, Flodén Byggnads AB och man började bygga i egen regi igen. Flodén ägde också fastigheter i Alingsås och Lerum.

Idag är Roséns fortfarande ägt av ättlingar till den ursprunglige grundaren och de äger också 50% i Kungsbackas största fastighetsägare, Aranäs. Den andra halvan ägs av Ivar Kjellberg Fastighets AB. Byggnadsfirman Ernst Rosén AB är också en av sponsorerna för ÖIS.

Läs mer: Boplats, LT, Dagens Lokaler, Byggindustrin, Nääs Fabriker, GP, Fastighetsvärlden, Övergivna platser, Ockupantscenen1, 2,

Serienavigation<< Wallenstam – gynnades av miljonprogrammetKullenbergs – ägdes av byggkungen från Brännö >>
Advertisements

2 Replies to “Ernst Rosén – en av de stora fastighetsägarna”

  1. Extremt intressanta artiklar ni publicerar kring dessa herrar.

    Det ger en inblick i något man aldrig kunnat få annars.

    Alltid vetat att Ernst och company haft historia, men inte så lätt att hitta mer information om.

    Fortsätt publicera artiklar om mitt fantastiska Göteborg!

    /Nabil

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.