Kinde – finans och industri

Familjen Jacobson Kinde ar en göteborgsk finans och industrifamilj sedan mitten av 1800-talet. Familjen har varit grundare och ägare till ett flertal företag vilket inkluderar Göteborgs Intecknings och Garanti AB, AB Jakobsdals Kamgarnspinneri, Bankirfirman Thenberg & Kinde AB, AB Kinde & Co, AB Varuhuset Linopeters, Färgeriaktiebolaget Levanten, en antal fastighetsföretag inklusive Fastighetsaktiebolaget Partillo, Kindes Båtvarv AB m.fl.  Genom olika grenar, är familjen också förknippad med AB Werner & Carlström (dotterbolag AB Göteborgs Kamgarnspinneri med flera), AB Calvert & Co, Bröderna Wennerbergs handelsfirma och Albert Fraenkel & Co AB m.fl. Genom giftermål med göteborgssläkterna Malm, Carlström, Calvert, Kjerulf, Wennerberg m.fl. är familjen befryndad med flertalet äldre göteborgssläkter.

Familjen inkom till Göteborg på 1860-talet med Johannes Oscar Jacobson (Kinde) född 1848 och död 1933. Han härstammade från en präst och klockarsläkt i Kinds Härad i Västergötland med tyskt ursprung. Skall enligt en familjelegend vara släkt med den historiska släkten Jacobson i Göteborg. J O Jacobson började sin karriär som kamrer i firman Ferd. Lundqvist efter utbildning på Göteborgs Handelsinstitut (Handelsinstitutet) (sedermera både lärare och rektor där). Hans bror Claes var präst och gift Eva Charlotta Kjerulf vars barn och barnbarn är de sista som bär namnet Kjerulf i Sverige. Brodern Jacob grundade Norra Kinds Sparbank (slogs samman med Borås Enskilda Bank och köptes sedan av Svenska Handelsbanken). Ett annan av hans sex syskon, Carl Johan, flyttade till USA på 1850-talet och grundade den lilla staden Kinde i Michigan där han startade ett antal företag.

Runt 1869 var J O Jacobson med och grundade Göteborgs Intecknings och Garanti AB (Gigab) där han var under många år med början på 1870-talet huvudägare, ordförande och verkställande direktör tills 1913 när banken såldes till Göteborgs Bank (nu är Gigab en del av Svenska Handelsbanken efter köpet av Stadshypotek 1996 efter ganska många ägarförändringar). Gigab var en stor finansiär av fastigheter i Göteborgs snabba expansion under 1800-talet och 1900-talet. Gigab hade i 1912 en balansomslutning på nästan 2 miljarder kronor och eget kapital på över 300 miljoner kronor omräknat till dagens penningvärde. Bland annat finansierade Gigab byggandet av stora delar av Vasastan i Göteborg.

J O Jacobson var också med om att grunda Änke- och Pensionskassan i Göteborg och var dess ordförande under 15 år. Han satt också i andra styrelser (bland annat ordförande i AB Jakobsdals Kamgarnspinneri under tjugo år) och hade många förtroendeuppdrag på olika sociala institutioner, bland annat som styrelsemedlem och finansansvarig på Renströmska Bad och Tvättanstalten, ledamot av Folkskolestyrelsen och ordförande i Eugene Sundbergs Kvartettsällskap (han var också med och stiftade både gamla och nya konserthallarna och han var en duktig amatörmusiker på cello).  Han fick som erkännande av sina meriter ett antal ordnar från Sverige och utlandet och blev Riddare av Wasaorden (RWO) under 1880-talet.

J O Jacobson var gift med Anna Charlotta Carlström (född 1846 och död 1922) 1877 dotter till Kustvaktmästaren Olaus Carlström (far var fabrikören Johan Ulrik Carlström av den yngre grenen av den adliga ätten Carlström och mor Ulrika Hammar av den gamla göteborgska Hammarsläkten) vars familj har funnits i Göteborg under ett antal tidigare generationer och Anna Wilhemina Gillberg (av den göteborgska Gillbergsläkten). Anna Charlotta Carlström var syster till Wilhelm Carlström som var grundare tillsammans med Gustaf Werner av AB Werner & Carlström i 1885 som var en av  Sveriges största textilgrupper och ägare till AB Göteborgs Kamgarnspinneri m.fl.

Wilhelm Carlström var far till den kända konstnären Gustaf Carlström gift med Irene Keiller 1920. Familjen Carlström hade också en stark anknytning till Särö. En annan bror av totalt tio syskon var prästen Axel Leonard Carlström som var far till Dr Claes Leonard Carlström född 1883 och död 1970 som var känd inom radiologi och pionjär inom cancerterapi. Han tillbringade hela sin karriär i Göteborg efter studier på Uppsala Universitet. Han fick en RVO 1st  graden for sitt arbete 1948 och genom familjeuppgifter blev nominerad för ett Nobelpris för medicin någon gång runt denna tid också. En syster till Gustaf Carlström, Ulla Margareta, gifte in sig i en känd bankfamilj i Spanien, Rodriguez Acosta, som bl.a. grundade Banco de Granada och Banco de Madrid. Alla deras barn bär efternamnet Rodriguez Acosta Carlström. Ett av deras barn, Miguel Rodriguez Acosta Carlström är en känd konstnär.

J O Jacobson med fru hade sju barn, alla med efternamnet Jacobson Kinde men efter 1901 bara Kinde är buret idag nämligen:

–  Anna Maria Jacobson Kinde –  född 1876 och död på 1950-talet. Hon var gift med Konsul Knut Littorin d.ä. född 1860 som var direktör och partner med bröderna Nobel i deras ryska Nobelföretag med stora intressen i oljetillgångar i Baku och godsägare på Bjertorps slott i Västergötland var designad av Ferdinand Boberg.  En väldigt intressant berättelse är att när Knut Littorin var tvungen att fly från Moskva 1917 blev han tvingad att byta plats med sin kusk och därför överlevde. Under många år efter den ryska revolutionen bodde många ryska flyktingar på Bjertorp och under 1920-talet kallades Bjertorp for Petroleumpalatset. De hade fem barn.

– Emma Carolina Jacobson Kinde –  född 1877 och död 1878.

–  Anders Oscar Jacobson Kinde – född 1879 och död(?).  Gift med Elisabeth Wennerberg av den gamla göteborgssläkten Wennerberg och han drev under många år Bröderna Wennerbergs handelsföretag. Anders Kinde var utbildad på Handelsinstitutet. De hade två barn.

–   Johan Olof Jacobson Kinde – född 1881 och död 1975. Gift 1905 med Topsy Calvert av den gamla handelsfamiljen Calvert inkommen från Skottland i början av 1800-talet. Han grundade tillsammans med Nils Thenberg Bankirfirman Thenberg & Kinde AB år 1913 (nu Thenberg & Kinde Fondkommission AB). Han satt i styrelsen i AB Calvert & Co och andra företag under många år. Johan Kinde var också med om att utveckla Stora Teatern i Göteborg och satt i dess styrelse under många år samt styrelsen i Eugene Sundbergs Kvartettsällskap och han var duktig på violin. De hade fem barn och en av dessa, Leif Kinde (verksam som teknisk direktör pa Stora Teatern och Kungl. Operan i Stockholm och kallades for Operakinde) var far till Johan Kinde, en musiker mest känd for sitt medlemskap i bandet Lustans Lakejer.

–  Elsa Wilhelmina Jacobson Kinde – född 1882 och död på 1950-talet. Gift med Albert Fraenkel som grundade göteborgsföretaget Albert Fraenkel & Co AB i 1875 verksam inom textiler sedan dess. Albert Fraenkel var bland annat också en av grundarna av Jönköpings Tändsticksaktiebolag. De hade tre barn och en av dessa gifte sig med Gunnar Steen och två av deras barn, Göran och Leif Steen, driver Albert Fraenkel & Co. AB idag.

– Jacob Wilhelm Jacobson Kinde – född 1884 och död 1962. Gift först med Ester Vollmers vars far, August Vollmers, grundade Vollmers Modebazaar i 1902 (?) som sedemera slogs ihop med Meeths grundad i Stockholm 1864 (idag en del av Åhlens). Gift andra gången med Gunhild Elisabeth Malm född 1890 och död 1971 ( hennes far var Fredrik Hjalmar Wilhelm Malm (född 1857 och död 1931) av den gamla göteborgssläkten Malm och mor var Alfhild Elisabeth Arfwidsson (född 1863 och död på 1920-talet) av den gamla göteborgssläkten Arfwidsson.

Jacob Kinde grundade tillsammans med Linus Höglund och Knut Littorin d.ä. AB Jakobsdals Kamgarnspinneri år 1910 (där han var verkställande direktör från 1910 till slutet på 1950-talet och var majoritetsägare) som ägde aktiemajoritet i Färgeriaktiebolaget Levanten, AB Varuhuset Linopeters år 1905(?) tillsammans med Joseph Peters, Örgryte Kemiska, handelshuset AB Kinde & Co omkring 1905 som blev aktiebolag 1910, Matfors Yllefabrik AB under 1940-talet, Bohus Läderfabrik, Forshaga Linoleumsfabrik (idag Forbo-Forshaga), Kindes Båtvarv AB med flera. Jacob Kinde var en av stiftarna av AB Axel Christiernssons fabrik i Nol tillsammans med Herman Meeths och hade intressen i Volvo and Skandinaviska Banken (nu SEB). Han grundade och ägde också ett antal fastighetsbolag.

Han ägde också Gunvikens Gård i Brottkärr från 1910-talet där han bodde med sin familj fram till sin död 1962 och som familjen fortfarande äger men som nu tyvärr är föremål för fastighetsutveckling. Jacob Kinde hade tvillingsöner födda 1928, Kurt och Yngve. Yngve Kinde drev Varuhuset Linopeters till början till 1990-talet när bolaget såldes och utvecklade också Kindes Båtvarv. Yngve Kinde var gift med Barbro Eklund vars far var direktör på Bröderna Kanold AB under många år. Yngve Kinde dog 2006.

Kurt Kinde (vars ena gudföräldrer var Herman Meeths) var en duktig seglare, konstnär och levde/reste över hela världen och dog i Portugal 2007. Kurt Kinde var först gift med Ingrid Enell vars far Georg Enell var ansvarig för utvecklingen av Göteborgs Spårväg under många år och mor Majlie Henrietta Dimming vars familj var en gammal militärfamilj vars anfäder bland annat var kommendanter på Älvsborgs fästning och adlades nar de var soldater i Finland på 1600-talet. Inkom till Sverige 1772. Kurt Kindes andra fru var Ulla Tobé, dotter till Riksdagsmedlemmen Erik Tobé och Margareta Bråkenhielm och tredje fru var Viscontessan Irene Pereira Alves Duarte da Lima de Branco från Portugal. Genom det sista giftermålet fick Kurt Kinde och hans barn rätten att använda namnet Pereira Alves som tillägg till sitt efternamn inklusive titeln. Ett av Yngve Kindes barn, Peter Kinde, drev Kindes Båtvarv fram till försäljningen 2006 och hans andra barn, Annika Kinde Andersson, driver AB Kinde & Co idag. Ett av Kurt Kindes fem barn, Jakob Kinde (tidigare gift med Marianne Wylson, vars anfader James Wylson grundade The Architectural Association), är bankir i London och var direktör på den anrika merchantbanken Kleinwort Benson och en av grundarna till investmentbolaget Spark Ventures PLC och investmentbanken Libertas Partners LLP.  Jakob Kinde och hans ex-fru har tillsammans fyra barn Christian, Geraldine, Alexandra och Daniel.

–  Per Jonas Jacobson Kinde – född 1887 och död 1924. Godsägare och levde på Wrangelsholms Säteri i Västergötland. Duktig skytt och seglare. Per Kinde var med i Olympiaderna i Stockholm 1912 och i Antwerpen 1920 där han deltog i Lerduvor lag (Bronsmedalj), Hjort enkelskott lag (Fjärde plats),  Lerduvor individuellt och Hjort enkelskott individuellt.

Källor: Familjearkiv, Landsarkivet i Gbg, Svenska Släktkalendern, Adelskalendern, GIGAB:s 100-års jubileumsskrift 1869-1969, CFR Fredbergs Det gamla Göteborg, Wilhelm Berg, andra bolagsdokument med mera

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.