Ross i Norrköping och Göteborg

Del 25 av 36 i serien Ostindiska kompaniet

Till Norrköping kom i slutet av 1600-talet  en Niclas Ross (1667-1706), son till Malcolm Ross of Kindeace (-1695. I Norrköping verkade han som skeppare, redare och grosshandlare. Hans dotter Maria Elizabeth Ross (1703-38) var gift med Frans Bedoire (1690-1742). Sonen Gustaf Ross (1706-41) var superkargör i Ostindiska kompaniet med två resor som detta på skeppet Stockholm åren 1737-1742. Under den sista resan dog Gustaf Ross. På bäggre resorna tyck ha arbetate tillsammans med andra skotska superkargörer, Colin Campbell, Dougald Campbell, Arthur Abercromby och dessutom med H. Turloen som sannolikt inte var skotte. Niclas Ross och hans bror Alexander Ross (1659-1722) tillhörde grenen Ross of Kindeace.

Alexander Ross var grosshandlare i Köpenhamn tillsammans med morbrodern Robert M’Culloch. Alexander Ross var gift med Catherine Elizabeth Abesteen (1675-1735). Deras dotter Marie Ross (1693-1715) var gift med grosshandlaren David Walker (1680-1747) i Köpenhamns. Deras son Alexander Walker (1710-?). Han antog namnet Ross och adlades i Danmark 1782 under namnet Balnagown Ross. Han var gift med Magdalene Elisabeth Euran (-1754) i sitt första gifte och med Anna Christina Tydicker i sitt andra. I sitt första äktenskap hade han sonen Paul Alexander Ross (1746-?) som blev stamfar för alla de danskar och norrmän som idag bär namnet Balnagown Ross.

Samtida med honom var Alexander Ross (-1775) som var superkargör i Ostindiska kompaniet. Hugh Ross (-1775), brittisk faktor i Göteborg, var en av investerarna såväl som en av de anställda i Ostindiska kompaniet, var bror till Alexander Ross. Hugh Ross hade sökt sig till Göteborg för att undkomma konsekvenserna av att han 1721 dödat Hugh Ross of Achnacloich i en duell. Från 1745 var han verksam i London där han hade firman Hugh Ross & Co.

I Göteborg fanns också en George Ross som bodde tillsammans med och gjorde affärer ihop med Hugh Ross. Denne George Ross var också bror till Hugh Ross och hade skickats till Göteborg för att gå i lära hos den äldre brodern. 1745 fick George Ross burskap i Göteborg som mäklare och skeppsklarerare. 1740 arbetade en Walter Ross (-1744) som matros i Ostindiska kompaniet. Av allt att döma var han ytterligare en bror. I Göteborg var även bröderna Hugh Ross och Alexander Ross systerson Andrew MacCullock verksam. Denna gren av familjen Ross går under namnet Ross of Shandwick.

Utöver de redan nämnda personerna med efternamnet Ross fanns det en Johan Philip Ross (-1727) i Göteborg som var far till Johan Henrik Ross (-1761), assistent i Ostindiska kompaniet. Om Johan Philip Ross kom till Göteborg själv eller om han är född i Sverige är okänt liksom hans eventuella släktskap med de andra med namnet Ross. I sitt äktenskap med Anna Grundell (-1776) fick Johan Henrik Ross sonen Gustaf Ross. Något som troligen betyder att de är släkt med den äldre Gustaf Ross som nämns ovan. Johan Henrik Ross dog när skeppet Prins Friedrich Adolph strandade i Kinesiska sjön år 1761. Ingen av de svenska grenarna av familjen Ross tycks ha varit närmare släkt med den finska grenen av den ursprungligen skotska familjen Ross.

Serienavigation<< Heegh – superkargörerTham och Tamm – Ostindiska, järnbruk och gods >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Näst största exportvaran - tesmuggling under 1700-talet | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Friedericus Rex Sueciae | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Stockholm | Det gamla Göteborg

  4. Pingback: Calmar | Det gamla Göteborg

  5. Pingback: Göteborgs järnexport 1730-1910 | Det gamla Göteborg