Pettersson – borgmästare, superkargörer

Del 13 av 36 i serien Ostindiska kompaniet

Den egentlige intiativtagaren till att det Sahlgrenska sjukhuset kom till som en följd av den rike Niclas Sahlgrens donation var Daniel Pettersson (1720-1802), borgmästare i Göteborg mellan 1765 och 1796.

Daniel Pettersson bidrog till ordnandet av Göteborgs brand- och polisväsen, samt till framdragandet av vattenledningen från Kallebäcks källa. År 1768 inrättade han Göteborgs Brandförsäkringskontor, år 1776 föreslog han att den Sahlgrenska donationen skulle användas till uppförandet av ett sjukhus. Han ivrade även för förbättrad fattigvård och verkade för iordningställandet av Göteborgs kanalsystem samt för anläggning av planteringar i staden. Han var son till Kristian Pettersson (1692-1758) och Anna Elisabeth Lander (1692-1769).

Daniel Pettersson var i sitt första äktenskap gift med Maria Katarina Månsson och i sitt andra gifte med Christina Charlotta Schmeer (1735-84). I det andra äktenskapet föddes sonen Anders Magnus Pettersson. Andra fruns syster Anna Maria Schmeer (1733-84) var gift med direktören i Ostindiska kompaniet, Jacob Schutz (1709-72) i dennes andra äktenskap. En tredje syster, Hedvig Schmeer (1737-91) var gift med bruksägaren Johan Wegelin (1711-89).  Systrarnas Schmeers faster Helena Charlotta Schmeer (1708-) var gift med Anders Smedberg (1695-1763), rådman i Stockholm. Deras son var Johan Adolf Smedberg (1753-93), superkargör i Ostindiska och ledande frimurare.

En bror till Daniel Pettersson, Johan Fredrik Pettersson (1725-?), var kapten och superkargör iOstindiska kompaniet och gift med Sara Maria Liedberg. Han genomförde 4 resor mellan 1750 och 1768 och var fast placerad i Kanton 1768. Hans dödsår är okänt och man kan förmoda att han dog i Ostindien eller Kina någonstans. Som superkargör kunde man tjäna stora pengar genom privat handel och speciellt gällde det om man var fast placerad i Kanton. Speciellt lönsamt var handel med och smuggling av opium.

Daniel Petterssons syster Anna Catharina Pettersson (1734-65) var gift med Ulrik M. Valtinsson (1731-83), superkargör i Ostindiska kompaniet. Han gifte efter hennes död om sig med Anna Maria Schutz (1748-1808), dotter till handelsmannen Johan Schutz.

Släktskapsrelationer:

Daniel Pettersson, Anna Catharina Pettersson

Serienavigation<< Gothéen och Gadd – flitiga superkargörerDittmer – militärer och superkargörer >>
Advertisements

13 Replies to “Pettersson – borgmästare, superkargörer”

 1. Pingback: Cronprinsen Adolph Friederic | Det gamla Göteborg

 2. Pingback: Götha Leijon | Det gamla Göteborg

 3. Pingback: Prins Carl | Det gamla Göteborg

 4. Pingback: Ulrik M Valtinsson (Adlerstam) | Det gamla Göteborg

 5. Pingback: Stockholms slott | Det gamla Göteborg

 6. Pingback: Lovisa Ulrica | Det gamla Göteborg

 7. Pingback: Michael Grubb | Det gamla Göteborg

 8. Pingback: Johan Adolf Smedberg | Det gamla Göteborg

 9. Pingback: Ostindiska kompaniets superkargörer i Kanton | Det gamla Göteborg

 10. Pingback: Petter Pettersson | Det gamla Göteborg

 11. Pingback: Kvarteret Bokhållaren | Det gamla Göteborg

 12. Pingback: Kvarteret Kronobageriet | Det gamla Göteborg

 13. Pingback: Kvarteret Klädpressaren | Det gamla Göteborg

Kommentera