Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Irvine – av stor betydelse för starten av Ostindiska

Del 23 av 36 i serien Ostindiska kompaniet

Charles Irvine föddes år 1693 som femte son till laird James Irvine of Drum (-1703). Familjen Irvine var trogna jakobiter och Charles Irvine flydde troligen till Frankrike efter de misslyckade jakobitiska upproren 1715 och 1719.  Där arbetade han i 13 år i franska Ostindiska kompaniet,Compagnie des Indes och arbetade då ihop med bland annat Robert Arbuthnot. Troligen träffade han också de svenska representanterna för Compagnie des Indes, familjen Bedoire. Där kan också förklaringen ligga till att Frans Bedoire var en av de första direktörerna i Ostindiska kompaniet i vilket ju Charles Irvine från början var en av de tongivande. Charles Irvine var vän med Colin Campbell och genom sina franska kontakter förmodligen viktig för att Svensk Ostindiska Kompaniet lyckades.

Charles Irvine (1693-1771) var dock inte direktör utan superkargör. Han gjorde sammanlagt 5 resor som superkargör och det borde ha gjort honom mycket rik. Bara på resan med Riddarhuset år 1740-42 tjänade han 33 750 dlr smt i provision och till det ska läggas hans pacotill (hans egna varor på skeppet). Emellertid var det inte så då han gjort en del förluster på den första resan med Ulrica Eleonora till Porto Novo och Bengalen 1733-35 och tycks ha lånat till de flesta investeringarna och varuköpen. Han återvände till Skottland 1759 och dog där 1771. Han var ogift.

En bror till Charles Irvine, Thomas Irvine (1685-1761), tycks samtidigt ha verkat i Göteborg som expedit, dvs som handlare utan burskap. Han blev svensk adelsman 1757 och var gift med en Margareta Chambers (sannolikt syster till John och William Chambers i Göteborg) som dog år 1765. Thomas Irvine återvände till Storbritannien på 1770-talet.

Thomas Irvines son John Irvine (1722-95) (på hemsidan The Peerage anges Margaret Chambers som hans fru, men det är sannolikt felaktigt) var också handelsman i Göteborg och arbetade bland annat åt Svenska Ostindiska Kompaniet som superkargör på tre resor åren 1748-1756. Han hade flyttat till Aberdeen i Skottland år 1766.

Andra källor: Ostindiska Compagniet, affärer och föremål, 2000

Serienavigation<< Paulin och Almroth – tullare, borgmästare och OstindiskaHeegh – superkargörer >>
Advertisements

11 Responses to Irvine – av stor betydelse för starten av Ostindiska

 1. […] Hindric Bremer Superkargörer: Charles Irvine, N.N. Hofwardt, Andreas J. Flanderine, Dougald […]

 2. […] Mårten Kalling Superkargörer: Charles Irvine, James Moir, Jacob von Utfall, Peter von […]

 3. […] Israel Ekman Superkargörer: Charles Irvine, John Pike, Arthur Abercromby, Stephen Kniper, Jean Baptiste […]

 4. […] von Utfall Superkargörer: Charles Irvine, John Pike, Gerrad (Gerard?) Barry, N.N. […]

 5. […] von Utfall Superkargörer: Charles Barrington, Charles Irvine, John Widdrington, Thomas Thomson, Pastan […]

 6. […] Kapten: Carl G. Lehman Superkargörer: Olof Ström, Volrath Tham, John Irvine. […]

 7. […] Daniel Shierman Superkargörer: John Irvine, Anders Gotheen, Michill Verbecke (Michel Verbeke), John Chambers, Joh. Fredr. […]

 8. […] Georg Elphinston Superkargörer: John Irvine, David Sandberg, John Chambers, Joh. Fredr. Pettersson, M. […]

 9. […] i Banff (hemtrakter för Arthur Abercromby), Peterhead och Aberdeen i Aberdeen (hemtrakter för Charles Irvine och James Moir, ledande personer i Svenska Ostindiska Kompaniet vid starten), Johnstown i […]

 10. […] I Göteborg startade han handelsfirman Moir & Irvine (oftast benämnd More & Irving) tillsammans med en annan skotte, Thomas Irvine (1685-1761). Den sistnämnde verkade i Göteborg som expedit, dvs som handlare utan burskap. Han blev svensk adelsman 1757 och var gift med en Margareta Chambers (sannolikt syster till John och William Chambers i Göteborg) som dog år 1765. Thomas Irvine återvände till Storbritannien på 1770-talet. Thomas Irvine var bror till en annan superkargör i Ostindiska kompaniet, Charles Irvine. […]

 11. […] Rose (of Clava) var son till Hugh Rose och Margareta Irvine, en syster till Charles Irvine i Ostindiska Kompaniet. Han var själv gift med enkusin med samma namn som mamman, Margaret Irvine, […]

Kommentera