Irvine – av stor betydelse för starten av Ostindiska

Del 23 av 36 i serien Ostindiska kompaniet

Charles Irvine föddes år 1693 som femte son till laird James Irvine of Drum (-1703). Familjen Irvine var trogna jakobiter och Charles Irvine flydde troligen till Frankrike efter de misslyckade jakobitiska upproren 1715 och 1719.  Där arbetade han i 13 år i franska Ostindiska kompaniet,Compagnie des Indes och arbetade då ihop med bland annat Robert Arbuthnot. Troligen träffade han också de svenska representanterna för Compagnie des Indes, familjen Bedoire. Där kan också förklaringen ligga till att Frans Bedoire var en av de första direktörerna i Ostindiska kompaniet i vilket ju Charles Irvine från början var en av de tongivande. Charles Irvine var vän med Colin Campbell och genom sina franska kontakter förmodligen viktig för att Svensk Ostindiska Kompaniet lyckades.

Charles Irvine (1693-1771) var dock inte direktör utan superkargör. Han gjorde sammanlagt 5 resor som superkargör och det borde ha gjort honom mycket rik. Bara på resan med Riddarhuset år 1740-42 tjänade han 33 750 dlr smt i provision och till det ska läggas hans pacotill (hans egna varor på skeppet). Emellertid var det inte så då han gjort en del förluster på den första resan med Ulrica Eleonora till Porto Novo och Bengalen 1733-35 och tycks ha lånat till de flesta investeringarna och varuköpen. Han återvände till Skottland 1759 och dog där 1771. Han var ogift.

En bror till Charles Irvine, Thomas Irvine (1685-1761), tycks samtidigt ha verkat i Göteborg som expedit, dvs som handlare utan burskap. Han blev svensk adelsman 1757 och var gift med en Margareta Chambers (sannolikt syster till John och William Chambers i Göteborg) som dog år 1765. Thomas Irvine återvände till Storbritannien på 1770-talet.

Thomas Irvines son John Irvine (1722-95) (på hemsidan The Peerage anges Margaret Chambers som hans fru, men det är sannolikt felaktigt) var också handelsman i Göteborg och arbetade bland annat åt Svenska Ostindiska Kompaniet som superkargör på tre resor åren 1748-1756. Han hade flyttat till Aberdeen i Skottland år 1766.

Andra källor: Ostindiska Compagniet, affärer och föremål, 2000

Serienavigation<< Paulin och Almroth – tullare, borgmästare och OstindiskaHeegh – superkargörer >>
Advertisements

11 Replies to “Irvine – av stor betydelse för starten av Ostindiska”

 1. Pingback: Friedericus Rex Sueciae | Det gamla Göteborg

 2. Pingback: Riddarhuset | Det gamla Göteborg

 3. Pingback: Calmar | Det gamla Göteborg

 4. Pingback: Tre Cronor | Det gamla Göteborg

 5. Pingback: Drottning Ulrica Eleonora | Det gamla Göteborg

 6. Pingback: Freeden | Det gamla Göteborg

 7. Pingback: Götha Leijon | Det gamla Göteborg

 8. Pingback: Prins Carl | Det gamla Göteborg

 9. Pingback: Tesmuggling som affärsidé - Svenska Ostindiska Kompaniet | Det gamla Göteborg

 10. Pingback: James Moir | Det gamla Göteborg

 11. Pingback: James Rose | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.