Heegh – superkargörer

Del 24 av 36 i serien Ostindiska kompaniet

Superkargören Niclas Heegh (1705-76) var gift med Caisa Aurelia(-1749) i sitt första äktenskap och med Anna Elisabeth Tham(1726-?) från den rika köpmannafamiljeni sitt andra. Niclas Heegh gjorde sju resor som superkargör i Ostindiska kompaniet. Engela Aurelia (-1796), syster till Caisa Aurelia, var gift med superkargören Jacob Greiff (-1787). Systrarnas bror Samuel Aurell (-1786) var inspektor i Ostindiska kompaniet och gift med Lisa Greta Boethia (-1771), mor till poeten Bengt Lidner. Samuel Aurell var därmed svåger till Peter Ekman (III).

Sebastian Heegh, också superkargör i Ostindiska kompaniet med 6 resor som detta, var son till Niclas Heegh, liksom Niklas Heegh den yngre. Den senare var troligen gift med Elisabeth Kullman (1752-91) från familjen Kullman i sitt första äktenskap (och hennes första) och med Maria Svalin (1771-1841), dotter till Peter Svalin, i sitt andra. Niklas Heegh och Maria Svalin hade sonen Anders Heegh (1795-1844) som var stadsmäklare. Niklas Heegh d.y. ärvde flera skärgårdsverk för sillsaltning och trankokning tillsammans med sin släkting Johan Svalin. I olika källor är det i allmänhet en stor sammanblandning mellan far och son Niklas Heegh, men det är uppenbart att det måste röra sig om två personer där fadern tycks ha varit den som var superkargör.

Av namnet att döma kan familjen Heegh ursprungligen vara från Nederländerna.

 

Serienavigation<< Irvine – av stor betydelse för starten av OstindiskaRoss i Norrköping och Göteborg >>
Advertisements

11 svar till “Heegh – superkargörer”

 1. Pingback: Stockholm | Det gamla Göteborg

 2. Pingback: Drottningen af Swerige | Det gamla Göteborg

 3. Pingback: Cronprinsen Adolph Friederic | Det gamla Göteborg

 4. Pingback: Prinsessan Sophia Albertina | Det gamla Göteborg

 5. Pingback: Prins Carl | Det gamla Göteborg

 6. Pingback: Cron Prins Gustaf | Det gamla Göteborg

 7. Pingback: Gustaf III | Det gamla Göteborg

 8. Pingback: Gustaf Adolph | Det gamla Göteborg

 9. Pingback: Götheborg (II) | Det gamla Göteborg

 10. Pingback: Drottning Sophia Magdalena | Det gamla Göteborg

 11. Pingback: Kvarteret Arkaden | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.